Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy to świetny pomysł na bardzo smaczny i prosty obiad. Są idealnie puszyste, miękkie o lekko słodkim posmaku. Podczas smażenia nie nasiąkają tłuszczem, a z musem brzoskwiniowym smakują wprost wybornie. Szczególnie polecam dla małych niejadków :)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
Mąkę przesiewamy do dużej miski, na środku robimy dołek i dodajemy pokruszone drożdże, cukier i połowę ciepłego mleka. Całość przykrywamy ścierką i wstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
Gdy zaczyn wyrośnie, wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko, dodajemy sól i całość dokładnie mieszamy. Ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz. (u mnie piekarnik nagrzany do 30*C).
Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy je na cienkie plasterki i dorzucamy do masy. Racuchy smażymy na tłuszczu z każdej strony (mały ogień - inaczej spalą się z zewnątrz, a w środku będą surowe!). Porcje na patelnie nakładamy dwoma łyżkami - ciasto jest kleiste. Gotowe placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Brzoskwinie odsączamy z syropu i mielimy w blenderze na gładki mus. Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem i polane musem brzoskwiniowym.
zdj
zdj