Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba w porach to pyszne danie obiadowe, które wybornie smakuje podane z ziemniakami. Dla amatorów dań rybnych będzie doskonałą propozycją na kolację. Taka ryba świetnie sprawdzi się również na świątecznym stole jako jedno z dań wigilijnych, może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego karpia.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11746
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 92
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8304
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155216
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1142
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11746
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 92
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8304
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155216
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1142
Składniki
Odmrożone i odsączone z nadmiaru wody filety rybne doprawiamy przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym z obu stron. Następnie kawałki ryby dokładnie obtaczamy w mące. Tak przygotowane filety smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni.
Jasne części pora kroimy w plastry. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju, krótko podsmażamy pokrojonego pora, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa będą już lekko podduszone wlewamy śmietanę, wszystko razem mieszamy i dusimy około 2 minut. Na końcu całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Usmażone ryby układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym tłuszczem. Na rybach umieszczamy pora w śmietanie i równomiernie rozprowadzamy go po wierzchu. Rybę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i zapiekamy około 15-20 minut.