Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nie ma jak prawdziwy steczek...raz na jakiś czas oczywiście ;-) bo to bardzo wyrafinowane mięso i do tanich nie należy niestety...ale jest boskie w smaku...przeze mnie potraktowane dodatkowo wiśniowym balsamico ;-)
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12137
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 154
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8924
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155575
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1224
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12137
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 154
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8924
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155575
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1224
Składniki
polędwicę oczyszczamy z wszelkich żyłek,tłuszczu,błon itp. tak oczyszczoną,w całym kawałku wkładamy do szklanego pojemnika,zalewamy wiśniowym balsamico,dodajemy świeżo roztarte gałązki rozmarynu i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc
polędwicę po wyjęciu z balsamico,osuszamy,kroimy na plastry ok 3 cm grubości oprószamy solą i pieprzem,odstawiamy jeszcze na ok pół godzinki w temp.pok po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju najlepiej na patelni z grubym bądź żeliwnym dnem po 5,8 min z każdej strony -na piękny ciemnobrązowy kolor-tu wersja średnio wysmażona zdejmujemy z patelni używając szczypiec-nie widelca- gdyż nie powinno się nakłuwać rasowego steka-ponieważ on jeszcze pracuje w środku,gotuje się nawet po odłożeniu już na ok. 3,5 minut- a bez nakłuwania wszystkie soki w środku
na patelni na której smażyliśmy steki przygotowujemy "wiśniowy sosik" czyli w wolnym tłumaczeniu tzw.glazurę wrzucamy 3 łyżki masła,wiśniowe balsamico,sól,pieprz,rozmaryn- mieszamy,redukujemy na małym ogniu tak długo aż otrzymamy wyborny "syropek "
naszego steka podajemy polanego sosem,ja jeszcze na sam koniec dodaję łyżeczkę masła bezpośrednio na mięso,rozpływa się cudownie i bardzo smakowicie łączy z glazurą wszystko w towarzystwie świeżej rucoli Smakowicie polecam ;-)