Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szaszłyki z kurczakiem są najszybszą i dającą największe możliwości kulinarne potrawą grillową. Ten przepis na szaszłyki z cukinią inspirowany jest słoneczną Grecją za sprawą dodania do potrawy plasterków cytryny. Przygotuj szaszłyki na pożegnania lata, a Twoi goście będę chcieli je także w środku zimy. Bez obaw przyrządzisz to danie na klasycznej patelni grillowej lub w piekarniku.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 23
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 180
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 293
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 121
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4593
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 23
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 180
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 293
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 121
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4593
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Składniki
Przygotuj marynatę. Połącz oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano, sól i pieprz. Odlej około 4 łyżki marynaty do miseczki, ponieważ przyda się później. Pokrój kurczaka w około 2 cm kawałki i wrzuć do marynaty, a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.
Umyj cukinię, obierz cebulę i porządnie wyszoruj cytrynę. Wszystkie składniki pokrój w plasterki.
Namocz patyczki do szaszłyków w ciepłej wodzie (przez 30 minut) i nabijaj na nie poszczególne składniki szaszłyków: cukinię, cebulę i kurczaka. Dołącz po dwa plasterki cytryny na każdy patyczek. Skrop pozostawioną marynatą szaszłyki i ułóż na grillu. Podczas grillowania obracaj szaszłyki z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Powinno to potrwać około 20 minut. Zimą możesz usmażyć szaszłyki na patelni lub upiec je w piekarniku (około 20 minut w 180-200 °C).
Podawaj szaszłyki jeszcze gorące w towarzystwie sosu tzatziki i sałatki z pomidorów, cebuli i mięty.