Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, aromatyczny, marynowany udziec z indyka w sosie z szalotek, polecam:)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
Udziec myjemy i osuszamy. Wycinamy kość i dzielimy na mniejsze kawałki (około 4). Składniki marynaty mieszamy. Mięso wkładamy do marynaty, tak aby było nią dokładnie pokryte.Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Szalotki obieramy i bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Mięso wyjmujemy z lodówki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wkładamy mięso wraz z marynatą rozpoczynając od strony skóry. Smażymy po 5 minut z każdej strony na rumiano. W tym czasie w garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy rozdrobnioną szalotkę i szklimy około 5 minut, często mieszając. Następnie podsmażone mięso przekładamy do szalotki wraz z powstałym na patelni tłuszczykiem, dodajemy 100 ml gorącego bulionu, liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (około 60 minut), co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawiamy 1 łyżeczką ziół prowansalskich, odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z młodymi ziemniakami w mundurkach i młodą kapustą z boczkiem i cebulką. Smacznego:)