Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warkocze z polędwicy wieprzowej to wykwintne danie, które można podać zarówno na uroczysty obiad jak i kolację. Przygotowanie tego dania jest wyjątkowo łatwe. Do pomocy można zaprosić najmłodszych domowników, dzieci znakomicie bawią się podczas splatania warkoczy.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Składniki
Do przygotowania warkoczy wybierz dwie polędwiczki wieprzowe. Sztuki mięsa powinny być równe i jak najdłuższe. Mięso opłócz, wysusz i pokrój wzdłuż, na długie paski, które powinny mieć szerokości ok. 1cm na 1 cm. z dwóch polędwiczek powinno wyjść ok. 18 paseczków. Paski mięsa w grubszym miejscu zepnij wykałaczką i splataj warkocze. Przygotowane mięso układaj na rozgrzanym oleju. Piecz po 2-3 minuty z każdej strony. na koniec polej mięso płynną przyprawą magi i posyp pieprzem. Warkocze podawaj zaraz po usmażeniu posypane drobno posiekane pietruszą. Najczęściej podaję do tego dania ziemniaki ogotowane w całości z masłem czosnkowym i sałatę z sosem winegre i drobno posiekaną czerwoną, słodką papryką. To bardzo prosta, pyszna i mało kaloryczna kolacyjka. Smacznego!