Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka indycza duszona z cebulką, podana z ziemniakami, małosolnym ogórkiem i bulionem kurzym do popicia. Flambirowana - pod koniec duszenia podlana 1/4 szklanki koniaku i podpalona.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12044
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 142
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8853
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155510
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1203
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12044
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 142
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8853
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155510
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1203
Składniki
Wątróbki oczyść, umyj, osusz i, jeśli potrzeba, pokrój w mniejsze kawałki. Cebule posiekaj w piórka.
Wątróbkę obtocz w mące. Cebulę sparz, blanszuj ok. 5 minut i odsącz dokładnie.
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij. Rozgarnij cebulkę na zewnątrz patelni, zwiększ ogień i wrzuć wątróbkę. Obsmaż na złoty kolor ze wszystkich stron, wymieszaj z cebulą, dodaj 2 - 3 łyżki wody, przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut.
Kiedy wątróbka będzie miękka, zdejmij pokrywkę, odparuj na większym ogniu sos (mieszaj, aby się nie przypaliła). Podlej koniakiem i podpal. Na tym zdjęciu nie widać, co prawda, płomieni, ale poruszając patelnią rozprowadzisz ogień na całą zawartość. Wątróbka nabierze owocowego, słodkawego posmaku i będzie chrupiąca. Podawaj z ziemniakami z wody i kiszonym (małosolnym) ogórkiem. Ja dodałem jeszcze każdemu kubek gorącego, kurzego bulionu, aby obiad był bardziej sycący.