Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wyśmienita tarta grzybowa"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz ok. 15 min w temp. 200°C.
Grzyby oczyść z igliwia, opłucz, osusz. Większe pokrój na mniejsze kawałki, małe pozostaw w całości. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, mieszając zeszklij. Następnie wrzuć grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zmniejsz ogień. Smaż aż odparuje nadmiar płynu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wystudź.
Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietanę oraz starty ser, wymieszaj.
Na podpieczonym spodzie rozłóż grzyby i zalej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz ok. 30 min w temp. 200°C. Podawaj na ciepło lub zimno.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 390 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie