Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Autorski przepis na wegetariańską wersję greckiej musaki.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 119
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3722
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 161
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 876
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 119
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3722
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 161
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 876
Składniki
Ziemniaki ugotować w łupinach, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Bakłażany pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm, oprószyć solą z obydwu stron i odstawić na około 30 minut, aby pozbyły się goryczki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Do cebuli dodać seler naciowy pokrojony na plasterki oraz cukinię i marchewki starte na tarce o dużych oczkach oraz sól do smaku. Całość dusić pod przykryciem do miękkości.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do warzyw wraz z przecierem pomidorowym. Sos zagotować i doprawić pieprzem.
Ziemniaki obrać i pokroić na plastry o grubości około 1 cm.
Bakłażany opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
Na dnie prostokątnej formy do pieczenia rozprowadzić około 1 szklanki sosu.
W formie do pieczenia na sosie ułożyć plastry bakłażanów.
Na bakłażanach rozprowadzić resztę sosu.
Na warstwie sosu ułożyć plastry ziemniaków.
Ser żółty zetrzeć na tarce, jeżeli jest w kawałku lub pokroić na mniejsze plasterki, jeżeli jest w plastrach.
Mleko dokładnie rozmieszać z mąką i podgrzewać z dodatkiem soli i pieprzu. Sos mieszać przez cały czas, aż zgęstnieje, następnie dodać ser żółty i mieszać do rozpuszczenia sera.
Sos beszamelowy przygotowany w poprzednim etapie wylać na wierzch zapiekanki i równomiernie rozprowadzić.
Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 50 minut.