Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żeberka zapiekane z fasolą i majerankiem"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Składniki
Żeberka pokroić na porcje.
Natrzeć majerankiem, solą, pieprzem i posmarować keczupem.
Odstawić do lodówki na trzy godziny.
Na rozgrzanym oleju obsmażyć żeberka ze wszystkich stron.
Przełożyć je do wysmarowanego odrobiną oleju żaroodpornego naczynia do zapiekania.
Fasolę osączyć z zalewy, rozsypać po wierzchu żeberek.
Cebulę i czosnek obrać, opłukać, drobno pokroić, wymieszać z sokiem pomidorowym.
Sos doprawić do smaku ziołami, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz cukrem. Tak przygotowanym sosem polać żeberka z fasolą.
Przykryć naczynie żaroodporne, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza.
10. Piec około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
11. Pod koniec pieczenia mięso odkryć i piec jeszcze 10-15 minut.
12. Podawać z pieczywem.
Czas: ok. 60 min (bez schładzania). Poziom: średni. Porcje: 8, 418 kcal/porcja.Źródło: Tele Tydzień