Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczane knedle z morelami"
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11986
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 134
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8789
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155457
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1188
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11986
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 134
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8789
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155457
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1188
Składniki
Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko posolonej wodzie. Odcedź, wystudź. W tym czasie morele rozetnij, wyjmij pestki, a w ich miejsce włóż migdały. Zimne ziemniaki zmiel razem z twarogiem. Dodaj uprzednio przesianą mąkę, kaszkę, żółtka, łyżkę masła i ew. trochę soli do smaku. Wyrób gładkie ciasto.
Odrywaj porcje ciasta serowo-ziemniaczanego. Formuj z nich placuszki. Na każdym połóż morelę z migdałem. Zlep brzegi ciasta i uformuj knedle. Włóż je do osolonego wrzątku. Gotuj kilka minut od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Resztę masła stop z wraz z miodem. Wsyp tartą bułkę, mieszając, zrumień ją. Knedle podawaj polane bułeczką i sosem karmelowym.Źródło: Tina