Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kilka czynności, które wykonujemy bezsensu. Ja tez mam niektóre dziwne nawyki, ale staram się stosować do tych 8 kroków.
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 44
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 110
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 52
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2911
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 44
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 110
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 52
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2911
Składniki
Używanie oleju do smażenia tłustych mięs. Wytopiony tłuszcz w zupełności wystarczy do przyrządzenia potrawy - na pewno nic się nie przypali, a mięso nie stanie się też zbyt tłuste.
Siekanie ziół Nie zawsze warto siekać zioła! Większość z nas niezależnie od sytuacji rozdrabnia np. bazylię lub rozmaryn. Można dodać całe gałązki i one też oddadzą swój aromat.
Obieranie pieczarek Jeśli nie serwujesz pieczarek na surowo, nie musimy ich obierać, wystarczy dokładnie je umyć.Bakterie nie mają szans - i tak zginą w starciu z ciepłą wodą, a potem podczas obróbki termicznej.
Zbyt długie gotowanie jajek na twardo Jajka wystarczy gotować przez 8-10 minut. Nie ma sensu robić tego dłużej - to pozbawia je całkowicie wszystkich walorów smakowych, a dodatkowo również odżywczych.
Zbyt długie mieszanie składników na sernik i ja notorycznie powtarzam ten błąd. W niektórych przypadkach to może być bardzo zgubne. Jeśli robimy sernik, mieszajmy masę tylko do połączenia się składników. W przeciwnym wypadku sprawimy, że ciasto będzie o wiele mniej apetyczne. Znajdzie się w nim za dużo pęcherzyków powietrza, co sprawi że sernik podczas pieczenia bardzo mocno urośnie, a później szybko opadnie i popęka.
Przechowywanie w lodówce niektórych produktów Nie wszystkim produktom służy przechowywanie w lodówce! Dla niektórych jest to wręcz bardzo niekorzystne - sprzyja skróceniu terminu przydatności do spożycia. Nie trzymaj w lodówce np.: ziemniaków, pomidorów, cebuli, chleba, papryki, dżemu, ketchupu, czosnku, kawy, sosu sojowego.
Obieranie wszystkich ogórków Ogórki szklarniowe nie wymagają obierania. Ich skórka jest cienka i gładka, a to właśnie pod nią znajduje się najwięcej witamin. Wystarczy porządnie je umyć. Z kolei ogórki gruntowe powinno się obierać - ich skórka jest o wiele grubsza, a co za tym idzie ciężkostrawna. Może mieć też specyficzny, gorzki posmak, który wpływa na walory smakowe.
Zbyt długie wyrabianie ciasta Jeśli chcesz zrobić kruche ciasto, nie wyrabiaj go w nieskończoność. Wielu z nas wydaje się, że im dłużej nad nim "popracujemy", tym lepszy będzie efekt końcowy. Wprost przeciwnie! Zbyt długo wyrabiane ciasto ma gorszą konsystencję. Tego rodzaju wypiek nie przepada za ciepłem, a nasze dłonie sprawiają, że masa nabiera zbyt wysokiej temperatury. Im krócej, tym lepiej.