Do góry

Dania główne Przepis na:

Adżarskie chaczapuri

Adżarskie chaczapuri

Autor:

Przepisów i artykułów: 2228 Ocena: 49231

Dodano:

Odsłon: 4459

Kolejny z przywiezionych z wakacji przepisów. Proste, sycące i bardzo smaczne danie.

Składniki

  • 600 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 15 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 300 g mozzarelli parzonej (tartej)
  • masło
  • 4 jajka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Adżarskie chaczapuri

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy rozczyn. Do miski wsypujemy połowę mąki, dodajemy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 90 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę mąki, ciepłe mleko, cukier, sól, dokładnie wyrabiamy aż ciasto wchłonie cały płyn. Ciasto dzielimy na 3, każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Na środek ciasta kładziemy ser (zostawiając 3 cm z każdej strony ciasta). Wolne brzegi składamy do środka, formując łódkę, przykrywając część nadzienia sera. Chaczapuri przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku, do momentu zrumienienia. Następnie wyciągamy, wbijamy na każde jajko i zapiekamy jeszcze 2-3 min. Przed podaniem dajemy po łyżeczce masła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alutka50 02 września 2015 Cieszę sie ze podano ten przepis, wiele lat temu w Azji jadłam takie wypiekane w kamiennym piecu, cudo !

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 01 września 2015 To musi być bardzo pyszne, jedyny mankament, to te cholerne kalorie :(
mimo wszystko chociaż raz muszę zrobić, żeby poznać ten oryginalny smak, pozdrawiam :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń