Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk z odległego Peru – ají de gallina, czyli coś w rodzaju potrawki z kurczaka. Przepis pochodzi z 442. odcinka programu "Ewa Gotuje"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 185
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 63
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 185
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 63
Składniki
Mięso ugotować w osolonym wrzątku. Wystudzić i poszarpać widelcem na drobne kawałki. Wywar odstawić.
Mleko przelać do robota, poszarpać i dorzucić pieczywo. Zmiksować.
Na patelni rozgrzać oliwę. Gdy się rozgrzeje, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dorzucić posiekany czosnek. Podsmażyć. Dodać paprykę pokrojoną w paski. Zrobić nieco miejsca i wsypać kurkumę oraz chili. Uprażyć i wymieszać.
Wlać mleko zmiksowane z pieczywem. Dorzucić poszarpane mięso. Jeśli będzie zbyt gęste dolać trochę rosołu. Na samym końcu dodać posiekane orzechy. Doprawić solą i podgrzewać przez kilka minut.
Podawać z ugotowanym ryżem, ziemniakami i połówką jajka na twardo. Udekorować oliwką. Na wierzch zetrzeć trochę oscypka. Posypać natką pietruszki.