Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A’LA CURRY Kuleczki z mięsa mielonego
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 427
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12373
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 83
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 427
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12373
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 83
Składniki
Pokrojoną w słupki marchewkę przesmaż na oliwie. Następnie dodaj do niej pokrojoną w kostkę cebulę wraz ze szczyptą suszonej kolendry. Smaż do uzyskania złocistego koloru cebuli. Przygotuj garnek w którym rozpuścisz 2 łyżeczki żółtej pasty curry w mleczku kokosowym. Następnie do mięsa mielonego (500g) z indyka lub kurczaka dodaj przyprawy – 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki garam masala i 1 łyżeczkę papryki wędzonej słodkiej. Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami i uformuj małe kuleczki. Kulki ugotuj w dowolnym bulionie. W tym samym bulionie możesz ugotować też ryż. Zostaje złożyć całe danie. Do pojemnika ląduje ryż, marchewka z cebulą, ugotowane kuleczki mięsne i oczywiście pasta curry z mleczkiem kokosowym. Obiad jest przewidziany na 2 dni dla 2 osób. 150g suchego ryżu na jeden dzień dla dwóch osób.