Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 388 Ocena: 4948
Dodano: 20.04.2020
Odsłon: 8999
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Rozgrzej tłuszcz i dodaj posiekaną cebulę. Po ok. 2 minutach dodaj całe nasiona kuminu oraz gorczycę i smaż dalej przez kilka minut, aż kumin zacznie mocno pachnieć.
Wówczas dodaj czosnek, imbir, mielony kumin i kolendrę i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę; następnie dodaj kurkumę oraz pokrojone warzywa. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj wszystko przez 2-3 minuty. Warzywa powinny lekko się zezłocić oraz pokryć tłuszczem i przyprawami.
Dodaj kilka łyżek wody i sól, wymieszaj i duś pod przykryciem do miękkości, ok. 20 minut lub nieco dłużej, w zależności od wielkości kawałków warzyw. W trakcie duszenia warto w razie potrzeby dodać nieco więcej wody, aby potrawa się nie przypaliła.
Na koniec ewentualnie dodaj świeży jogurt naturalny (można pominąć, zależnie od oczekiwanego smaku) i już na talerzu posyp posiekaną natką kolendry/pietruszki.
Gotowe aloo gobi to pyszne, jednogarnkowe danie, potrawka łatwa i szybka do przygotowania Podaj je samo, bez dodatków. Albo – jeśli lubisz – z chlebkiem typu naan/chapati lub ewentualnie z pitą. A w wyobraźni wybierz się w podróż do egzotycznych Indii
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

rosynka 01 lipca 2020Zgłoś do usunięcia
To musi byc Pyszne!0 Kto głosował? | Odpowiedz

SprytnaChochla 21 kwietnia 2020Zgłoś do usunięcia
Super! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz