Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aloo gobi (alu gobi) to indyjska propozycja zagospodarowania kalafiora i ziemniaków, aromatyczna i pyszna. I – w sumie – bardzo łatwa do przygotowania! Gdy kupujesz kalafiora, to przeważnie gotujesz go w wodzie lub na parze i podajesz z podsmażoną na masełku bułką tartą do drugiego dania plus ziemniaczki i jajko sadzone? Mniam! Albo gotujesz zupę, tradycyjną jarzynową lub dla odmiany wykwintny krem z białych warzyw? Mniam! Jednak egzotyczne aloo gobi to nie mniejsza smakowitość, więc ugotuj sobie tę potrawę dla odmiany. Jeśli lubisz aromatyczne przyprawy, alu gobi na pewno będzie Ci smakować!
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 55
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9307
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 973
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1131
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 55
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9307
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 973
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1131
Składniki
Rozgrzej tłuszcz i dodaj posiekaną cebulę. Po ok. 2 minutach dodaj całe nasiona kuminu oraz gorczycę i smaż dalej przez kilka minut, aż kumin zacznie mocno pachnieć.
Wówczas dodaj czosnek, imbir, mielony kumin i kolendrę i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę; następnie dodaj kurkumę oraz pokrojone warzywa. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj wszystko przez 2-3 minuty. Warzywa powinny lekko się zezłocić oraz pokryć tłuszczem i przyprawami.
Dodaj kilka łyżek wody i sól, wymieszaj i duś pod przykryciem do miękkości, ok. 20 minut lub nieco dłużej, w zależności od wielkości kawałków warzyw. W trakcie duszenia warto w razie potrzeby dodać nieco więcej wody, aby potrawa się nie przypaliła.
Na koniec ewentualnie dodaj świeży jogurt naturalny (można pominąć, zależnie od oczekiwanego smaku) i już na talerzu posyp posiekaną natką kolendry/pietruszki.
Gotowe aloo gobi to pyszne, jednogarnkowe danie, potrawka łatwa i szybka do przygotowania Podaj je samo, bez dodatków. Albo – jeśli lubisz – z chlebkiem typu naan/chapati lub ewentualnie z pitą. A w wyobraźni wybierz się w podróż do egzotycznych Indii