Do góry

Dania główne Przepis na:

Aloo gobi – sposób na kalafiora i ziemniaki

Aloo gobi – sposób na kalafiora i ziemniaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 341 Ocena: 3997

Dodano:

Odsłon: 8850

Aloo gobi (alu gobi) to indyjska propozycja zagospodarowania kalafiora i ziemniaków, aromatyczna i pyszna. I – w sumie – bardzo łatwa do przygotowania! Gdy kupujesz kalafiora, to przeważnie gotujesz go w wodzie lub na parze i podajesz z podsmażoną na masełku bułką tartą do drugiego dania plus ziemniaczki i jajko sadzone? Mniam! Albo gotujesz zupę, tradycyjną jarzynową lub dla odmiany wykwintny krem z białych warzyw? Mniam! Jednak egzotyczne aloo gobi to nie mniejsza smakowitość, więc ugotuj sobie tę potrawę dla odmiany. Jeśli lubisz aromatyczne przyprawy, alu gobi na pewno będzie Ci smakować!

Składniki

  • 500 g różyczek kalafiora
  • 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w średniej wielkości kostkę (kawałki powinny dorównywać wielkością różyczkom kalafiora)
  • 3-4 łyżki ghee (masła klarowanego) albo oleju roślinnego
  • 1 cebula lub 2 szalotki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka całych nasion kuminu
  • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
  • kawałek świeżego imbiru (20-25 g) starty na drobnej tarce
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1-1 ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ok. ¾ łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • (+ ewentualnie ¾-1 łyżeczki mieszanki garam masala lub Twojej ulubionej mieszanki curry)
  • ok. 1 ½ łyżeczki soli
  • świeże liście kolendry lub pietruszki do posypania gotowej potrawki
  • opcjonalnie – szklanka jogurtu naturalnego domowego (przepis na jogurt znajdziesz tutaj i tutaj) lub ze sklepu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Aloo gobi – sposób na kalafiora i ziemniaki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej tłuszcz i dodaj posiekaną cebulę. Po ok. 2 minutach dodaj całe nasiona kuminu oraz gorczycę i smaż dalej przez kilka minut, aż kumin zacznie mocno pachnieć.

  2. Wówczas dodaj czosnek, imbir, mielony kumin i kolendrę i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę; następnie dodaj kurkumę oraz pokrojone warzywa. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj wszystko przez 2-3 minuty. Warzywa powinny lekko się zezłocić oraz pokryć tłuszczem i przyprawami.

  3. Dodaj kilka łyżek wody i sól, wymieszaj i duś pod przykryciem do miękkości, ok. 20 minut lub nieco dłużej, w zależności od wielkości kawałków warzyw. W trakcie duszenia warto w razie potrzeby dodać nieco więcej wody, aby potrawa się nie przypaliła.

  4. Na koniec ewentualnie dodaj świeży jogurt naturalny (można pominąć, zależnie od oczekiwanego smaku) i już na talerzu posyp posiekaną natką kolendry/pietruszki.

  5. Gotowe aloo gobi to pyszne, jednogarnkowe danie, potrawka łatwa i szybka do przygotowania Podaj je samo, bez dodatków. Albo – jeśli lubisz – z chlebkiem typu naan/chapati lub ewentualnie z pitą. A w wyobraźni wybierz się w podróż do egzotycznych Indii

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń