Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aloo gobi (alu gobi) to indyjska propozycja zagospodarowania kalafiora i ziemniaków, aromatyczna i pyszna. I – w sumie – bardzo łatwa do przygotowania! Gdy kupujesz kalafiora, to przeważnie gotujesz go w wodzie lub na parze i podajesz z podsmażoną na masełku bułką tartą do drugiego dania plus ziemniaczki i jajko sadzone? Mniam! Albo gotujesz zupę, tradycyjną jarzynową lub dla odmiany wykwintny krem z białych warzyw? Mniam! Jednak egzotyczne aloo gobi to nie mniejsza smakowitość, więc ugotuj sobie tę potrawę dla odmiany. Jeśli lubisz aromatyczne przyprawy, alu gobi na pewno będzie Ci smakować!
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 97
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 134
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 59
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38442
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 78
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 97
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 134
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 59
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38442
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
Rozgrzej tłuszcz i dodaj posiekaną cebulę. Po ok. 2 minutach dodaj całe nasiona kuminu oraz gorczycę i smaż dalej przez kilka minut, aż kumin zacznie mocno pachnieć.
Wówczas dodaj czosnek, imbir, mielony kumin i kolendrę i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę; następnie dodaj kurkumę oraz pokrojone warzywa. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj wszystko przez 2-3 minuty. Warzywa powinny lekko się zezłocić oraz pokryć tłuszczem i przyprawami.
Dodaj kilka łyżek wody i sól, wymieszaj i duś pod przykryciem do miękkości, ok. 20 minut lub nieco dłużej, w zależności od wielkości kawałków warzyw. W trakcie duszenia warto w razie potrzeby dodać nieco więcej wody, aby potrawa się nie przypaliła.
Na koniec ewentualnie dodaj świeży jogurt naturalny (można pominąć, zależnie od oczekiwanego smaku) i już na talerzu posyp posiekaną natką kolendry/pietruszki.
Gotowe aloo gobi to pyszne, jednogarnkowe danie, potrawka łatwa i szybka do przygotowania Podaj je samo, bez dodatków. Albo – jeśli lubisz – z chlebkiem typu naan/chapati lub ewentualnie z pitą. A w wyobraźni wybierz się w podróż do egzotycznych Indii