Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedawno pokazywałam indyjskie samosy, a dziś przedstawiam alu kofta, czyli kofty (klopsiki) z ziemniaków z dodatkami. Wg książki „Kuchnia indyjska” alu kofty robi się z dodatkiem kalafiora, jest to więc kolejny smaczny sposób na podanie zwyczajnych ziemniaków i kalafiora. Niekoniecznie z masłem i bułką tartą. Jednak z innych źródeł wiem, że nie tylko kalafior bywa dodatkiem do ziemniaczanej masy na klopsiki. Ziemniaki to podstawa, ale pozostałe składniki mogą być różne, choć zawsze są wegetariańskie. Do przyrządzenia koft można użyć dowolnej mieszanki warzyw albo paniru, czyli delikatnego domowego twarożku. Trzeba tylko zachować proporcje – na każde pół kilograma ziemniaków należy użyć pól kilograma wybranych warzyw lub ćwierć kilograma paniru. Ta złota proporcja zawsze się sprawdzi. Do koft należy też dodać parę innych składników i przygotować aromatyczny sos. Sos zawsze powinien być esencjonalny i bardzo aromatyczny. Zazwyczaj do jego przygotowania używa się pomidorów, mnóstwa przypraw i na koniec jogurtu, śmietanki kremówki lub mleczka kokosowego. Zależnie od użytych składników sos pomidorowy może być wegetariański lub wegański. Ale sos nie musi być pomidorowy, bo alu kofta doskonale smakuje z dowolnym sosem curry, aby tylko był to bardzo aromatyczny, porządnie doprawiony sos. Bo taka jest idea tego dania – z wierzchu chrupiące, w środku miękkie kulki ziemniaczane tuż przed podaniem należy zalać aromatycznym sosem. To jest bardzo ważne, bo jeśli kofty trochę zbyt długo poleżą w sosie, to wchłoną za dużo płynu, przez co rozmiękną i staną się niezbyt atrakcyjne.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 168
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 168
Składniki
Najpierw weźmy się za sos. Świeże pomidory sparz wrzątkiem, po pół minucie ostudź pod zimną wodą i zdejmij skórki. Jeśli używasz krojonych pomidorów ze słoika lub z puszki – przełóż je do miski. Pomidory posiekaj drobno albo rozetrzyj na miazgę. Albo weź słoik z gęstym przecierem pomidorowym, passatą.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki ghi lub oleju, dodaj imbir,
a po chwili chilli, kmin rzymski i pół łyżeczki kurkumy. Wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę,
a następnie dodaj pomidory oraz łyżeczkę soli. Przykryj rondel i podduś pomidory. Ja użyłam domowej passaty.
Gotuj powoli przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy sos będzie ugotowany, dodaj oregano i jeszcze przez parę minut podgrzewaj.
W razie potrzeby zmiksuj sos na gładko. Tuż przed podaniem dodaj do niego jogurt, śmietankę lub mleko kokosowe (ja użyłam mleka kokosowego, bo chciałam mieć wegańskie danie), wymieszaj i spróbuj, czy nie trzeba dodać nieco soli do smaku.
Teraz czas na kofty. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach na półmiękko. Zazwyczaj wystarczy je gotować przez 20 minut. Kalafiora podziel na duże różyczki (pamiętaj, aby wykorzystać też łodygę, bo bardzo dobrze nadaje się do przyrządzenia koft). Gotuj najlepiej na parze przez około 10 minut, czyli na półmiękko – półtwardo. W praktyce robię tak, że gotuję duże ziemniaki w mundurkach w niedużej ilości wody, a po 10 minutach dokładam do garnka niewielkiego kalafiora w całości albo podzielonego na duże cząstki. I gotuję to wszystko jeszcze przez 10 minut, a następnie odcedzam i studzę.
Ugotowane ziemniaki przestudź i obierz ze skórek, a następnie wraz z kalafiorem zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Warzywa włóż do miski, dodaj mąkę z ciecierzycy lub mączkę grochową (dzięki temu kofty będą bezglutenowe). A jeśli nie masz żadnej z nich, to możesz użyć mąki pszennej lub jasnej orkiszowej. Dorzuć też przyprawy korzenne, kurkumę, sól i posiekaną natkę. Wymieszaj dokładnie i wyrabiaj ciasto przez 2-3 minuty, aż zacznie się lepić.
Wówczas uformuj 30-35 kulek wielkości orzecha włoskiego.
W głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i smaż w nim kulki (nie wszystkie na raz!) przez 4-5 minut do złotobrązowego koloru, aż będą z wierzchu kruche.
Usmażone kofty przełóż na półmisek z ciepłym sosem pomidorowym lub curry i podawaj od razu, zanim kofty nasiąkną wilgocią i zmiękną.
Do podania bardzo się przyda ugotowany osobno ryż basmati lub ryż z przyprawami.
Indyjskie danie jest gotowe.
Smacznego!