Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatne i mięciutkie, amarantusowe kotleciki z kurczakiem, otulone sosem pieczarkowo - koperkowym. Wykonanie wymaga kilku etapów, ale efekt końcowy wynagradza czas przygotowań :)
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4875
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20822
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2543
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4875
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20822
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2543
Składniki
Cebule kroimy w kostkę i szklimy je na oleju rzepakowym. Przekładamy do miseczki.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy do momentu odparowania wody. * Pieczarki smażymy na patelni, na której wcześniej szkliliśmy cebule. Pieczarki odkładamy do naczynia i studzimy.
Następnie 1 szklankę ekspanowanego amarantusa zalewamy połową szklanki mleka i przystępujemy do przygotowania kotlecików.
W maszynce do mięsa mielimy piersi z kurczaka, oczyszczone wcześniej z błonek i włókien wraz z: - 4 łyżkami zeszklonej cebulki, - 2 łyżkami podsmażonych pieczarek, - 2 ząbkami czosnku, - oraz amarantusem namoczonym w mleku.
Do zmielonych składników dodajemy 1 jajko, 1 łyżeczkę koperku, 0,5 łyżeczki cząbru, szklankę suchego amarantusa ekspanowanego i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem.
Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy delikatnie w mące* i smażymy na złoty kolor na oleju rzepakowym. * w wersji bezglutenowej polecam mąkę gryczaną
Usmażone kotleciki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Następnie do gotującego się bulionu drobiowego (rosołu z kury) wrzucamy odsączone z oleju kotleciki i gotujemy przez około 10 minut.
Po tym czasie wyciągamy kotleciki, a do bulionu dodajemy pozostałą część zeszklonej cebulki, podsmażonych pieczarek oraz jogurt grecki. Zawartość garnka miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę. Do zmiksowanej masy dodajemy posiekany drobno świeży koperek i zagotowujemy. * w razie konieczności sos doprawiamy solą morską Na koniec do powstałego sosu ponownie wkładamy kotleciki i gotowe!
Kotleciki w sosie pieczarkowo - koperkowym podajemy z lekką sałatką np. ze świeżej rukoli lub szpinaku baby. Życzę smacznego! :)