Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Amerykańskie pancakes"
Składniki
Wymieszaj w misce przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia (możesz użyć blendera). W drugiej misce roztrzep całe jajko z cukrem.
Do jajka z cukrem dodaj mleko i łyżkę oliwy, zamieszaj trzepaczką, aż pojawi się piana. Do piany dodaj wymieszaną mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj (ale nie mikserem!)
Patelnię rozgrzej na wolnym ogniu z małą warstwą oleju (patelnia nie powinna być zbyt gorąca, bo pancakes szybko się przypiekają).
Ciasto nalewaj na patelnię średnią chochelką.
Kiedy na powierzchni pancake’a zaczną pojawiać się bąbelki, a brzegi staną się lekko suche, przewróć na drugą stronę szeroką łopatką.
Po przewróceniu placek zacznie lekko rosnąć.
Pancakes oryginalnie podaje się polane syropem klonowym, ale możesz także posmarować je dżemem lub bitą śmietaną z owocami. Czas przygotowania: 30 minut 300 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień