Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysły na wykwintne danie? Przygotuj antrykot wołowy z grilla ze szparagami, jajkiem w koszulce, z sosem holenderskim i pieczonym ziemniakiem hasselback. Przepis pochodzi z 14. odcinka programu „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 199
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 69
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3098
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 199
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 69
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3098
Składniki
Na rozgrzanej patelni grillowej wrzucamy mięso, które smażymy z obu stron. Pod koniec smażenia wrzucamy rozmaryn na stek. Po usmażeniu mięso kładziemy na deskę, by odpoczęło. Przed podaniem kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie wrzucamy pokrojony czosnek, przesmażamy go, wlewamy wino i smażymy szparagi.
Do garnka z gotującą wodą wsypujemy sól oraz wlewamy ocet. Robimy wir, do którego wrzucamy jajo. Wyjmujemy jak się zetnie i kładziemy na papier, by odsączyć wodę.
W kąpieli wodnej do naczynia należy wbić 4 żółtka, dodać masło, wino, sok z cytryny oraz przyprawy do smaku. Wszystko energicznie mieszamy. Jak uzyskamy konsystencję sosu, zdejmujemy naczynie z pary, by sos za bardzo nie zgęstniał.
Gotujemy ziemniaki w mundurkach przez 15/20 minut, tak by były nieco twarde, al dente. Po wyjęciu nacinamy je, ale nie do końca. Włączamy piekarnika na 220 C, program góra dół z termoobiegiem. Przygotowujemy masło czosnkowo-pietruszkowe, którym nacieramy pokrojonego ziemniaka i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Wyjmujemy jak masło się roztopi, a ziemniaki zarumienią. Najlepszy efekt uzyskamy jak włączymy na ostatnie 5- 8 min pieczenia funkcję grilla z góry.