Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na faszerowane grzybami kluski z ciasta ziemniaczanego. Miękkie ciasto oraz aromatyczny farsz to pewna gwarancja smaku, jest to idealny przepis na sycący jednodaniowy obiad. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 2104
Żeberka w najzdrowszej wersji, nie smażone, nie duszone, nie pieczone: grillo...
Odsłon: 38
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3082
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 2104
Żeberka w najzdrowszej wersji, nie smażone, nie duszone, nie pieczone: grillo...
Odsłon: 38
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3082
Składniki
• Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie • Pieczarki kroimy w drobna kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy połową szklanki wody, dodajemy sól i pieprz, gotujemy 20 minut • Do szklanki wlewamy 4 łyżki wody oraz płaską łyżkę mąki pszennej, całość dokładnie mieszamy tak by nie było grudek • Zawartość szklanki przelewamy do garnka z pieczarkami i mieszamy, podgrzewany do momentu zgęstnienia sosu (około minuty) • Ziemniaki odcedzamy z wody, przeciskamy przez prasę, dodajemy masło i pozostawiamy do wystudzenia
• Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz płaską łyżeczkę soli a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto • Z gotowego ciasta formujemy placek, na środek dodajemy sos pieczarkowy i formujemy kluski • Pozostały farsz wykorzystujemy do polania klusek • Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonej wodzie przez około 6 minut