Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na faszerowane grzybami kluski z ciasta ziemniaczanego. Miękkie ciasto oraz aromatyczny farsz to pewna gwarancja smaku, jest to idealny przepis na sycący jednodaniowy obiad. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
• Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie • Pieczarki kroimy w drobna kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy połową szklanki wody, dodajemy sól i pieprz, gotujemy 20 minut • Do szklanki wlewamy 4 łyżki wody oraz płaską łyżkę mąki pszennej, całość dokładnie mieszamy tak by nie było grudek • Zawartość szklanki przelewamy do garnka z pieczarkami i mieszamy, podgrzewany do momentu zgęstnienia sosu (około minuty) • Ziemniaki odcedzamy z wody, przeciskamy przez prasę, dodajemy masło i pozostawiamy do wystudzenia
• Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz płaską łyżeczkę soli a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto • Z gotowego ciasta formujemy placek, na środek dodajemy sos pieczarkowy i formujemy kluski • Pozostały farsz wykorzystujemy do polania klusek • Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonej wodzie przez około 6 minut