Do góry

Dania główne Przepis na:

Aromatyczne kluski z grzybami

Aromatyczne kluski z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1458

Dodano:

Odsłon: 2414

Dziś przepis na faszerowane grzybami kluski z ciasta ziemniaczanego. Miękkie ciasto oraz aromatyczny farsz to pewna gwarancja smaku, jest to idealny przepis na sycący jednodaniowy obiad. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 400 gramów pieczarek
  • 1,2 kilograma ziemniaków
  • 200 gramów maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
    • Pieczarki kroimy w drobna kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy połową szklanki wody, dodajemy sól i pieprz, gotujemy 20 minut
    • Do szklanki wlewamy 4 łyżki wody oraz płaską łyżkę mąki pszennej, całość dokładnie mieszamy tak by nie było grudek
    • Zawartość szklanki przelewamy do garnka z pieczarkami i mieszamy, podgrzewany do momentu zgęstnienia sosu (około minuty)
    • Ziemniaki odcedzamy z wody, przeciskamy przez prasę, dodajemy masło i pozostawiamy do wystudzenia

  2. • Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz płaską łyżeczkę soli a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto
    • Z gotowego ciasta formujemy placek, na środek dodajemy sos pieczarkowy i formujemy kluski
    • Pozostały farsz wykorzystujemy do polania klusek
    • Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonej wodzie przez około 6 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń