To przepyszne, kolorowe i aromatyczne danie. Kurczak z ryżem smakuje rewelacyjnie. Polecam moją wersję dania kuchni indyjskiej.
Aromatyczny kurczak Biryani
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- Korzeń imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej papryczki chilli
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- Sól
- 1-2 goździki
- 1-2 ziarenka kardamonu
- Szczypta kurkumy
- Olej
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- Korzeń imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej papryczki chilli
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- Sól
- 1-2 goździki
- 1-2 ziarenka kardamonu
- Szczypta kurkumy
- Olej

Etapy przygotowania
Piersi oczyścić i podzielić na mniejsze porcje. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zatrzeć na tarce (około 1 łyżeczki). Cebulę zeszklić na oleju, dodać przyprawy oraz przecier pomidorowy i chwilę smażyć. Następnie dodać kawałki kurczaka i smażyć na małym ogniu około 10minut. Na koniec dorzucić pokrojone pomidory i dusić kolejne 10minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)


Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- Korzeń imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej papryczki chilli
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- Sól
- 1-2 goździki
- 1-2 ziarenka kardamonu
- Szczypta kurkumy
- Olej
Piersi oczyścić i podzielić na mniejsze porcje. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zatrzeć na tarce (około 1 łyżeczki). Cebulę zeszklić na oleju, dodać przyprawy oraz przecier pomidorowy i chwilę smażyć. Następnie dodać kawałki kurczaka i smażyć na małym ogniu około 10minut. Na koniec dorzucić pokrojone pomidory i dusić kolejne 10minut.
Pycha danie;)