Bardzo aromatyczne danie, orginalnie pochodzace z indii, a "zadomowione" w kuchnii brytyjskiej. Wartosc energetyczna 350kcal.
Aromatyczny kurczak w stylu indyjskim
Składniki
- piersi z kurczaka, 3 sztuki pojedyncze
- papryka pokrojona w kostke, 1 duza sztuka
- cebula posiekana, 1 duza sztuka
- jablko pokrojone w kostke (Granny Smith), 1 sztuka
- rodzynki, 1/2 szklanki
- migdaly prazone pokrojone, 1/4 szklanki
- przyprawa curry, 2 lyzki
- sol, 1/2 lyzeczki
- bulion drobiowy, 1/2 szklanki
- pomidory z puszki z sokiem, 1 1/2 szklanki
- czosnek zmiazdzony, 2 zabki
- swiezy imbir utarty, 1 lyzka
- maka pszenna, 2 lyzki
- olej, 2 lyzki
Składniki
- piersi z kurczaka, 3 sztuki pojedyncze
- papryka pokrojona w kostke, 1 duza sztuka
- cebula posiekana, 1 duza sztuka
- jablko pokrojone w kostke (Granny Smith), 1 sztuka
- rodzynki, 1/2 szklanki
- migdaly prazone pokrojone, 1/4 szklanki
- przyprawa curry, 2 lyzki
- sol, 1/2 lyzeczki
- bulion drobiowy, 1/2 szklanki
- pomidory z puszki z sokiem, 1 1/2 szklanki
- czosnek zmiazdzony, 2 zabki
- swiezy imbir utarty, 1 lyzka
- maka pszenna, 2 lyzki
- olej, 2 lyzki

Etapy przygotowania
1 lyzke curry wymieszac z maka i w tak przygotowanej mieszance obtoczyc kurczaka. Obsmazyc na 1 lyzce oleju (okolo 4 min z kazdej strony) Odlozyc piersi z kurczaka na talerz i przykryc folia. Na patelnie wlac reszte oleju i po rozgrzaniu dodac czosnek, imbir, curry cebule, papryke i jablko. Smazyc okolo 10 min czesto mieszajac.Nastepnie dodac pomidory i bulion, zagotowac. Na koniec dodac kurczaka, rodzynki i migdaly, dusic na malym ogniu okolo 10 min. Podawac z ryzem.
Przepis pochodzi z ksiazki "Easy skillet meals" (lekko zmodyfikowany)
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)



Składniki
- piersi z kurczaka, 3 sztuki pojedyncze
- papryka pokrojona w kostke, 1 duza sztuka
- cebula posiekana, 1 duza sztuka
- jablko pokrojone w kostke (Granny Smith), 1 sztuka
- rodzynki, 1/2 szklanki
- migdaly prazone pokrojone, 1/4 szklanki
- przyprawa curry, 2 lyzki
- sol, 1/2 lyzeczki
- bulion drobiowy, 1/2 szklanki
- pomidory z puszki z sokiem, 1 1/2 szklanki
- czosnek zmiazdzony, 2 zabki
- swiezy imbir utarty, 1 lyzka
- maka pszenna, 2 lyzki
- olej, 2 lyzki
1 lyzke curry wymieszac z maka i w tak przygotowanej mieszance obtoczyc kurczaka. Obsmazyc na 1 lyzce oleju (okolo 4 min z kazdej strony) Odlozyc piersi z kurczaka na talerz i przykryc folia. Na patelnie wlac reszte oleju i po rozgrzaniu dodac czosnek, imbir, curry cebule, papryke i jablko. Smazyc okolo 10 min czesto mieszajac.Nastepnie dodac pomidory i bulion, zagotowac. Na koniec dodac kurczaka, rodzynki i migdaly, dusic na malym ogniu okolo 10 min. Podawac z ryzem.
Przepis pochodzi z ksiazki "Easy skillet meals" (lekko zmodyfikowany)
Rewelacja !!!!!!!!! Próbowałam i jest to najlepsza potrawa jaką tu znalazłam !!!!!!
Danie wygląda bardzo apetycznie. Zdjęcie, jak zawsze bardzo ładne. Jestem pełen podziwu dla Ciebie. Pozdrawiam!
Szkoda, że można mieć tylko jedną żonę, druga pochodziłaby z Indii. Codziennie aromatyczne wspaniałości na talerzu. Idę do sklepu może znajdę jaką hinduskę...hinduską potrawę :D