Do góry

Dania główne Przepis na:

Babka gołąbkowa

Babka gołąbkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1008 Ocena: 12428

Dodano:

Odsłon: 20832

Dla odmiany zamiast tradycyjnych gołąbków polecam, pyszną babkę gołąbkową w wersji meksykańskiej.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • Jajko
  • ½ torebki ryżu ugotowanego
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 sos meksykański w słoiczku
  • 10 dag sera żółtego
  • Sól
  • Papryka ostra
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babka gołąbkowa

Przygotowanie

  1. 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką, dodajemy ryż, startą na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną drobno paprykę, obraną pokrojoną cebulę oraz ogórki. Dokładnie mieszamy.

  2. 2. Kapustę obgotowujemy, dzielimy na liście i układamy w okrągłej formie z otworem, tak żeby móc przykryć wierzch babki.

  3. 3. Na kapuście rozkładamy połowę mięsa, układamy liście kapusty, następnie pozostałe mięso i przykrywamy wierzch kapustą.
    4. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut pod przykryciem.

  4. 5. Po tym czasie polewamy sosem meksykańskim i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Chwilkę zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.

  5. 6. Gotowe.
    7. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń