Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite sycące danie w sam raz na chłodne dni
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1303
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1088
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1303
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1088
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Składniki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. To samo robimy z jedną cebulą.
Drugą cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie smażymy ja na patelni z mięsem. Ja nie dodaję już tłuszczu. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Od masy ziemniaczanej staramy się oddzielić jak najwięcej wody. Wybieramy ją za pomocą łyżki. Po uzyskaniu już bardziej gęstej masy dodajemy jajka, mąkę (jeśli nie oddzielamy wody to trzeba jej wsypać znacznie więcej), sól/vegetę, pieprz i sporo majeranku.
Naczynie żaroodporne delikatnie trzeba posmarować olejem. Wykładamy na nie połowę masy ziemniaczanej, a jako drugą warstwę wykładamy przesmażone mięso z cebulą. Całość pokryłam resztą ziemniaków.
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy babkę i pieczemy ją godzinę w 200 stopniach. Smakuje najlepiej z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty. Smacznego!