Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite sycące danie w sam raz na chłodne dni
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11687
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11687
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. To samo robimy z jedną cebulą.
Drugą cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie smażymy ja na patelni z mięsem. Ja nie dodaję już tłuszczu. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Od masy ziemniaczanej staramy się oddzielić jak najwięcej wody. Wybieramy ją za pomocą łyżki. Po uzyskaniu już bardziej gęstej masy dodajemy jajka, mąkę (jeśli nie oddzielamy wody to trzeba jej wsypać znacznie więcej), sól/vegetę, pieprz i sporo majeranku.
Naczynie żaroodporne delikatnie trzeba posmarować olejem. Wykładamy na nie połowę masy ziemniaczanej, a jako drugą warstwę wykładamy przesmażone mięso z cebulą. Całość pokryłam resztą ziemniaków.
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy babkę i pieczemy ją godzinę w 200 stopniach. Smakuje najlepiej z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty. Smacznego!