Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 297 Ocena: 1592
Dodano: 19.09.2019
Odsłon: 748
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Bakłażany przekroić wzdłuż. Każdą połówkę wydrążyć przy użyciu, na przykład, łyżki.
Wszystkie części bakłażanów oprószyć solą i odstawić na około 30 minut, aby pozbyły się goryczki. Po tym czasie bakłażany opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Wydrążone połówki bakłażanów ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, natomiast usunięte ze środków części pokroić w drobną kostkę i smażyć przez około 5 minut na oleju.
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Pomidory pokroić w kostkę, natkę posiekać. Dorzucić wraz z tymiankiem i solą do bakłażanów, wymieszać i dusić przez około 15 minut.
Do duszonych warzyw dodać ugotowany ryż, wymieszać i przejść do kolejnego etapu.
Każdą połówkę bakłażana oprószyć lekko solą i napełnić 1/4 przygotowanego w poprzednich etapach farszu.
Bakłażany zapiekać pod przykryciem, na przykład z folii aluminiowej, przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

SlodkoSlodka83 19 września 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszota,lubię nadziewane warzywka :-) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 19 września 2019Zgłoś do usunięcia
Pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 19 września 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszne danie:) Odpowiedzi: 2 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz