Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na wegański obiad. Zapiekany bakłażan, faszerowany ryżem z pomidorami i natką pietruszki.
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 65
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14323
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 125
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 65
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14323
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 125
Składniki
Bakłażany przekroić wzdłuż. Każdą połówkę wydrążyć przy użyciu, na przykład, łyżki.
Wszystkie części bakłażanów oprószyć solą i odstawić na około 30 minut, aby pozbyły się goryczki. Po tym czasie bakłażany opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Wydrążone połówki bakłażanów ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, natomiast usunięte ze środków części pokroić w drobną kostkę i smażyć przez około 5 minut na oleju.
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Pomidory pokroić w kostkę, natkę posiekać. Dorzucić wraz z tymiankiem i solą do bakłażanów, wymieszać i dusić przez około 15 minut.
Do duszonych warzyw dodać ugotowany ryż, wymieszać i przejść do kolejnego etapu.
Każdą połówkę bakłażana oprószyć lekko solą i napełnić 1/4 przygotowanego w poprzednich etapach farszu.
Bakłażany zapiekać pod przykryciem, na przykład z folii aluminiowej, przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.