Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bakłażanowe roladki"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 339
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 339
Składniki
Bakłażan (lub dwa mniejsze) umyj starannie pod bieżącą wodą, odetnij końcówki. Warzywo pokrój wzdłuż na 6 cienkich plastrów. Ułóż je na pokrytej papierowym ręcznikiem desce. Posyp solą i odstaw na około 20 minut. Gdy bakłażany puszczą sok, osusz je starannie.
Umyj i osusz pomidory. Pokrój je w 6 plastrów. Resztę miąższu pomidorowego pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Ser feta utrzyj z czosnkiem i pieprzem do smaku.
Plastry bakłażanów przesmaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Posmaruj fetą, obłóż pokrojonymi pomidorami. Zwiń roladki, obwiąż zblanszowanym szczypiorkiem. Ustaw je na plastrach pomidorów i posyp startym lub nastruganym parmezanem.
Czas ok. 30 min; porcja – 220 kcal cena 1,50 zł.
Bakłażany to podstawa greckiej musaki. Pokrojone w plastry warzywo posól, obsmaż na oleju. Osobno przesmaż mięso mielone z czosnkiem. Dopraw je przecierem pomidorowym. W naczyniu układaj warstwami bakłażany i mięso. Całość zalej beszamelem, posyp serem i zapiecz.Źródło: Świat kobiety