Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane w piekarniku bakłażany z mięsem mielonym to danie, któremu trzeba poświęcić trochę czasu. Jest jednak proste w przygotowaniu i znakomicie nadaje się na wykwintny obiad.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 750
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424901
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10681
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336957
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 750
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424901
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10681
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336957
Składniki
Umyj bakłażany i przekrój wzdłuż na połówki. Ponacinaj je w kratkę. Skrop oliwą, oprósz solą. Ułóż w naczyniu żaroodpornym z w lekko natłuszczonym oliwą dnem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut.
Pokrój cebulę w kosteczkę. Podsmaż na maśle klarowanym wraz z połową kminu rzymskiego i połową papryki. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj na patelnię mięso mielone, resztę papryki i kminu. Smaż, aż mięso zblednie.
W osobnym naczyniu zagotuj przecier pomidorowy z tymiankiem, cukrem i odrobiną soli. Dodaj do niego wydrążony z bakłażanów i posiekany drobno miąższ. Gotuj przez chwilę. Wymieszaj z mięsem z patelni. Dopraw solą i pieprzem.
Napełnij farszem połówki bakłażanów. Ułóż je z powrotem w naczyniu żaroodpornym. Na jego dno wlej trochę bulionu warzywnego (tak, by powstała około centymetrowa warstwa płynu). Przykryj naczynie żaroodporne (jeśli nie ma przykrywki, owiń folią aluminiową) i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut. W trakcie pieczenia dolej do naczynia żaroodpornego trochę bulionu (jeśli znacznie odparuje).
Zdejmij z naczynia przykrycie. Posyp bakłażany parmezanem. Wstaw jeszcze na 5-10 minut do piekarnika (bez przykrycia). Podawaj udekorowane natką pietruszki.