Do góry

Dania główne Przepis na:

Balsamiczny sos do mięs

Balsamiczny sos do mięs

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14907

Dodano:

Odsłon: 58

Wypróbowany przepis na "Balsamiczny sos do mięs"

Składniki

  • 200 g leśnych grzybów
  • łyżka oleju
  • cebula
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 500 ml bulionu grzybowego
  • łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • 75 ml ciemnego octu balsamicznego
  • 100 g masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Balsamiczny sos do mięs

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyść, duże poprzekrawaj, małe pozostaw w całości. Cebulę obierz i posiekaj. W głębokim rondlu zeszklij na oleju. Dodaj grzyby i smaż 4-5 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz lubczykiem. Wsyp łyżkę cukru. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

  2. Bulion podgrzej i wymieszaj z octem balsamicznym oraz mąką kukurydzianą. Zalej grzyby z cebulą, dodaj masło i gotuj na wolnym ogniu przez minutę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Gdyby sos był za rzadki, dodaj mąkę. Aby go zagęścić, połącz np. z sosem z pieczenia mięsa.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń