Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne bułeczki na parze podane z orientalną wieprzowiną. Danie nie jest trudne, a zachwyca wyglądem i smakiem.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4721
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4164
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4721
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4164
Składniki
BAO: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie z mlekiem i zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie już gładkie i elastyczne przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części i z każdej z nich robimy kulkę. Kulki rozwałkowujemy na około 0,5cm.
Każdą bułeczkę smarujemy z jednej strony olejem i składamy na pół (dzięki warstwie oleju nie będą się sklejać). Odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.
Wieprzowinę kroimy na plastry. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pokrojone pieczarki i warzywa, przyprawy, ocet, sos sojowy i cukier. Wszystko razem smażymy krótko na większym ogniu.
Każdą bułkę umieszczamy na kawałku pergaminu (lub papieru do pieczenia). Gotujemy na parze około 5 minut. Do gotowania polecam koszyczek bambusowy!
Gotowe bułeczki nadziewamy farszem, posypujemy sezamem, czarnuszką i szczypiorkiem. Można dodatkowo polać ulubionym sosem (ja bardzo lubię majonezowy z dodatkiem sambal oelek i soku z cytryny)