Do góry

Dania główne Przepis na:

Bao z wieprzowiną i warzywami

Bao z wieprzowiną i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 1684

Dodano:

Odsłon: 108

Delikatne bułeczki na parze podane z orientalną wieprzowiną. Danie nie jest trudne, a zachwyca wyglądem i smakiem.

Składniki

  • Bao (na 5 szt):
  • Mąka - 125g + do obsypywania stolnicy
  • Woda - 35ml
  • Mleko - 35ml
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Drożdże świeże - 10g
  • + olej do smarowania bao
  • Do środka:
  • Schab - 3 plastry (350g)
  • Pieczarki - 6szt
  • Cebula - 1szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • kolendra, chilli, przyprawa chińska
  • Do obsypania:
  • sezam, czarnuszka
  • Szczypiorek
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bao z wieprzowiną i warzywami

Przygotowanie

  1. BAO:

    Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie z mlekiem i zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie już gładkie i elastyczne przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części i z każdej z nich robimy kulkę. Kulki rozwałkowujemy na około 0,5cm.

  2. Każdą bułeczkę smarujemy z jednej strony olejem i składamy na pół (dzięki warstwie oleju nie będą się sklejać).

    Odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.

  3. Wieprzowinę kroimy na plastry. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pokrojone pieczarki i warzywa, przyprawy, ocet, sos sojowy i cukier. Wszystko razem smażymy krótko na większym ogniu.

  4. Każdą bułkę umieszczamy na kawałku pergaminu (lub papieru do pieczenia). Gotujemy na parze około 5 minut. Do gotowania polecam koszyczek bambusowy!

  5. Gotowe bułeczki nadziewamy farszem, posypujemy sezamem, czarnuszką i szczypiorkiem.

    Można dodatkowo polać ulubionym sosem (ja bardzo lubię majonezowy z dodatkiem sambal oelek i soku z cytryny)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń