Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez zahamowań. Bez limitów. Tłuste. Kaloryczne. Sycące po brzegi.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1464
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1187
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1317
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 962
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1464
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1187
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1317
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 962
Składniki
Karkówkę kroję na mniejsze części. Myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Przyprawiam solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i paprykami. Zalewam śmietaną i mieszam. Odstawiam na około godzinę.
Rozgrzewam łyżkę oliwy w dużym, żeliwnym garnku. Podsmażam karkówkę z każdej strony. Zalewam przecierem pomidorowym, zagotowuję i duszę. Pozostawiam na bardzo niskim ogniu, bez przykrycia na około 2 godziny. Cebulę kroję w krążki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i smażę do zeszklenia. Boczek kroję w plastry. Dodaję do cebuli. Wytapiam chwilę. Zasypuję cukrem i karmelizuję około 10-15 minut. Dodaję do duszącej się karkówki. Mieszam.
Ryż opłukuję pod zimną wodą i przekładam do garnka. Solę, przyprawiam paprykami. Łyżką ściągam trochę tłuszczu z duszącego się mięsa i wlewam do ryżu. W czajniku zagotowuję wodę i zalewam ryż. Gotuję na sypko na dużym ogniu, pod przykryciem. Fasolę i kukurydzę odcedzam. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Smażę warzywa do momentu, aż zrobią się chrupiące. Dodaję do mięsa. Duszę chwilę razem. Dodaję ugotowany ryż. Mieszam intensywnie. Na koniec dodaję porwaną natkę. Nakładam gorące, udekorowane kleksem śmietany.