Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez zahamowań. Bez limitów. Tłuste. Kaloryczne. Sycące po brzegi.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8700
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1278
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10319
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4684
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 760
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8700
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1278
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10319
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4684
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 760
Składniki
Karkówkę kroję na mniejsze części. Myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Przyprawiam solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i paprykami. Zalewam śmietaną i mieszam. Odstawiam na około godzinę.
Rozgrzewam łyżkę oliwy w dużym, żeliwnym garnku. Podsmażam karkówkę z każdej strony. Zalewam przecierem pomidorowym, zagotowuję i duszę. Pozostawiam na bardzo niskim ogniu, bez przykrycia na około 2 godziny. Cebulę kroję w krążki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i smażę do zeszklenia. Boczek kroję w plastry. Dodaję do cebuli. Wytapiam chwilę. Zasypuję cukrem i karmelizuję około 10-15 minut. Dodaję do duszącej się karkówki. Mieszam.
Ryż opłukuję pod zimną wodą i przekładam do garnka. Solę, przyprawiam paprykami. Łyżką ściągam trochę tłuszczu z duszącego się mięsa i wlewam do ryżu. W czajniku zagotowuję wodę i zalewam ryż. Gotuję na sypko na dużym ogniu, pod przykryciem. Fasolę i kukurydzę odcedzam. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Smażę warzywa do momentu, aż zrobią się chrupiące. Dodaję do mięsa. Duszę chwilę razem. Dodaję ugotowany ryż. Mieszam intensywnie. Na koniec dodaję porwaną natkę. Nakładam gorące, udekorowane kleksem śmietany.