Do góry

Dania główne Przepis na:

Bavette w sosie pomidorowym z cukinią

Bavette w sosie pomidorowym z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27069

Dodano:

Odsłon: 6734

Propozycja na smakowite połączenie włoskiego makaronu Bavette z sosem pomidorowym z kawałkami warzyw. Wszystko wykończone intensywną nutką Parmezanu.

Składniki

  • makaron Bavette
  • 500 g gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 żółta papryka
  • 1/3 cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz
  • + starty Parmezan
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bavette w sosie pomidorowym z cukinią

Przygotowanie

  1. Cukinię i żółtą paprykę kroimy w kostkę, a marchewkę w bardzo drobną kosteczkę.

    Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojone warzywa i smażymy przez chwilę, aż te delikatnie zmiękną.

  2. Gdy kawałki warzyw nabiorą odpowiedniej miękkości, zalewamy je przecierem pomidorowym, dodajemy cukier trzcinowy, zagotowujemy i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy przez kolejne 3 minuty. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Makaron Bavette gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem.

    Porcje makaronu otulonego sosem oraz warzywami wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń