Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bazyliowe ravioli z ricottą"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Farsz: na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę oraz czosnek. Kiedy ostygną, dodaj oba sery. Wymieszaj, przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto: pokrojoną bazylię oraz natkę zmiksuj z jajkami oraz żółtkami. Dodaj mąkę oraz szczyptę soli i wyrób ciasto. Wstaw na pół godziny do lodówki. Rozwałkuj porcjami. Radełkiem wytnij kwadraty. Na co drugim kwadracie połóż trochę farszu, nakryj pustym kwadratem, mocno sklej boki pierożków.
Zagotuj osoloną wodę, wrzuć ravioli i gotuj 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Podaj polane sosem pomidorowym.
Sos: pomidory natnij na krzyż, sparz i drobno pokrój. Rozgrzej 2 łyżki oliwy, włóż pomidory i duś, aż powstanie gładki sos. Wsyp posiekaną bazylię, przypraw solą, pieprzem oraz ew. szczyptą cukru.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Takie jest życie