Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bazyliowe ravioli z ricottą"
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 112
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 149
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 280
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 47
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 10
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 112
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 149
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 280
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 47
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 10
Składniki
Farsz: na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę oraz czosnek. Kiedy ostygną, dodaj oba sery. Wymieszaj, przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto: pokrojoną bazylię oraz natkę zmiksuj z jajkami oraz żółtkami. Dodaj mąkę oraz szczyptę soli i wyrób ciasto. Wstaw na pół godziny do lodówki. Rozwałkuj porcjami. Radełkiem wytnij kwadraty. Na co drugim kwadracie połóż trochę farszu, nakryj pustym kwadratem, mocno sklej boki pierożków.
Zagotuj osoloną wodę, wrzuć ravioli i gotuj 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Podaj polane sosem pomidorowym.
Sos: pomidory natnij na krzyż, sparz i drobno pokrój. Rozgrzej 2 łyżki oliwy, włóż pomidory i duś, aż powstanie gładki sos. Wsyp posiekaną bazylię, przypraw solą, pieprzem oraz ew. szczyptą cukru.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Takie jest życie