Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-03-2011
Danie dla tych, ktorzy lubia inaczej.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 742
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22778
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15157
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4868
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45528
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 742
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22778
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15157
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4868
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45528
Składniki
Sałate kroimy na pol wzdluz, smazymy na patelni grilowej na zloty kolor, najlepiej na oleju orzechowym (2 lyzki), ale moze byc i inny. W tym samym czasie na tej samej patelni podsmazamy tez orzechy wloskie, by wydobyc ich smak.
Befsztyk powinien miec temp. pokojowa, czyli wyciagnac go z lodowki przed obsmazaniem 30 min wczesniej. Stek smazyc ok 1,5 min z kazdej strony, na zloto brazowy kolor, na tluszczu do miesa, zaden olej. Nie solimy, ale mozemy popieprzyc. Podsmazone mieso kladziemy na folie aluminiowa, dajemy na steki po lyzeczce masla czosnkowego lub ziolowego, solimy i szczelnie zawijamy. Wkladamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni na jakies 4-5 min. Nastepnie Wyciagamy mieso i w folii pozwalamy odpoczac, czyli nie rozwijamy jeszcze przez 3-4 min. Na talerz kladziemy po 2 polowkach salaty, na nia mango, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy orzechami, pieprzymy lekko i do tego, obok kladziemy nasz stek, polewajac sosem wlasnym z maslem, ktore sie stopilo. Salate najlepiej zaczac przygotowywac w momencie, gdy mieso wedruje do piekarnika, wtedy wszystko bedzie cieple. Smacznego