Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-03-2011
Danie dla tych, ktorzy lubia inaczej.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3973
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415502
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2590
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3973
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415502
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2590
Składniki
Sałate kroimy na pol wzdluz, smazymy na patelni grilowej na zloty kolor, najlepiej na oleju orzechowym (2 lyzki), ale moze byc i inny. W tym samym czasie na tej samej patelni podsmazamy tez orzechy wloskie, by wydobyc ich smak.
Befsztyk powinien miec temp. pokojowa, czyli wyciagnac go z lodowki przed obsmazaniem 30 min wczesniej. Stek smazyc ok 1,5 min z kazdej strony, na zloto brazowy kolor, na tluszczu do miesa, zaden olej. Nie solimy, ale mozemy popieprzyc. Podsmazone mieso kladziemy na folie aluminiowa, dajemy na steki po lyzeczce masla czosnkowego lub ziolowego, solimy i szczelnie zawijamy. Wkladamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni na jakies 4-5 min. Nastepnie Wyciagamy mieso i w folii pozwalamy odpoczac, czyli nie rozwijamy jeszcze przez 3-4 min. Na talerz kladziemy po 2 polowkach salaty, na nia mango, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy orzechami, pieprzymy lekko i do tego, obok kladziemy nasz stek, polewajac sosem wlasnym z maslem, ktore sie stopilo. Salate najlepiej zaczac przygotowywac w momencie, gdy mieso wedruje do piekarnika, wtedy wszystko bedzie cieple. Smacznego