Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-08-2015
Propozycja na smakowitą, pełną smaków i aromatów lasagne z wołowiną i warzywami, otuloną sosem beszamelowym.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5224
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 801
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11616
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5025
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1273
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5224
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 801
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11616
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5025
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1273
Składniki
Na początku przygotowujemy sos beszamelowy: W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę oraz mleko i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Całość zagotowujemy przez cały czas mieszając. Sos doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.
Cebulkę szklimy na oleju rzepakowym, a następnie dodajemy do niej listek laurowy oraz pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa chwilę razem przesmażamy i dodajemy do nich zmielone mięso wołowe, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Całość zalewamy wodą i dusimy około 20 - 25 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno wylewamy część sosu beszamelowego, a na nim kładziemy kilka łyżek powstałego sosu warzywno - wołowego i płaty makaronowe, które posypujemy serem mozzarella. Tak postępujemy z kolejnymi warstwami, układając za każdym razem kolejno: - sos beszamelowy, - sos wołowo - warzywny, - płaty makaronowe, - ser mozzarella.
Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy około 20 minut. Gotową lasagnę odstawiamy na około 12 minut, aby odpoczęła, posypujemy jej wierzch natką pietruszki, kroimy na kawałki i podajemy :)
Życzę smacznego! :)