Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję przepis na bezglutenowe pierogi bez użycia gotowej mieszanki, z trzech podstawowych mąk bezglutenowych: ziemniaczanej, gryczanej i ryżowej, z dodatkiem gumy guar, której nie trzeba się bać, ponieważ są to sproszkowane nasiona pewnej rośliny. Bezglutenowe pierogi z ruskim farszem czyli ziemniaczano-twarogowym z dodatkiem przepysznej duszonej cebulki. Polecam :-)
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 31
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 31
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 31
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19646
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 215
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 31
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 31
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 31
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19646
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 215
Składniki
Zaczynamy od pokrojenia cebul w kosteczkę i smażenia ich na oliwie z odrobiną soli i cukru, aż się zezłocą. To trwa około dwóch godzin. W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy je jak zwykle. Następnie odcedzamy ziemniaki, dodajemy do nich łyżkę masła, koperek i tłuczemy jak na pure. Następnie dodajemy twaróg, tłuczemy i dodajemy połowę uduszonej cebuli. Sporo solimy i pieprzymy, by farsz miał wyrazisty smak, mieszamy i farsz gotowy. Czas na ciasto - ciasto jest bezglutenowe i wegańskie.
Mąki przesiewamy przez sito. Dodajemy do nich szczyptę soli, łyżeczkę gumy guar i mieszamy.
Dodajemy łyżkę oleju i mieszamy.
Dodajemy stopniowo gorącej wody. Czasami wystarczy jedna szklanka, a czasami trzeba dolewać, że w efekcie wychodzą prawie dwie szklanki. Zależy od mąk. Lejemy wodę, mieszamy i patrzymy, jak mąka pije wodę, gdy okazuje się, że jest za sucha, że ciasto się nie łączy, tylko rozpada, znów trzeba dolać wody. Zagniecione ciasto chowamy do miski pod przykryciem i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie bierzemy ciasto, odkrawamy kawałek, pozostałe chowamy do miski i przykrywamy, i na blacie oprószonym mąką ryżową wałkujemy. Następnie wycinamy kółka szklanką. Ścinki ciasta zbieramy i chowamy do miski i przykrywamy, gdyby ciasto za bardzo wyschło byłoby go ciężko rozwałkować.
Z podanych składników wychodzi ok. 35-40 pierogów. Pierożki układamy na przykład na papierze ręcznikowym i koniecznie przykrywamy folią i ściereczką, by nie wysychały. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Podajemy okraszone duszoną cebulką. Smacznego :-)