Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję przepis na bezglutenowe pierogi bez użycia gotowej mieszanki, z trzech podstawowych mąk bezglutenowych: ziemniaczanej, gryczanej i ryżowej, z dodatkiem gumy guar, której nie trzeba się bać, ponieważ są to sproszkowane nasiona pewnej rośliny. Bezglutenowe pierogi z ruskim farszem czyli ziemniaczano-twarogowym z dodatkiem przepysznej duszonej cebulki. Polecam :-)
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8915
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8915
Składniki
Zaczynamy od pokrojenia cebul w kosteczkę i smażenia ich na oliwie z odrobiną soli i cukru, aż się zezłocą. To trwa około dwóch godzin. W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy je jak zwykle. Następnie odcedzamy ziemniaki, dodajemy do nich łyżkę masła, koperek i tłuczemy jak na pure. Następnie dodajemy twaróg, tłuczemy i dodajemy połowę uduszonej cebuli. Sporo solimy i pieprzymy, by farsz miał wyrazisty smak, mieszamy i farsz gotowy. Czas na ciasto - ciasto jest bezglutenowe i wegańskie.
Mąki przesiewamy przez sito. Dodajemy do nich szczyptę soli, łyżeczkę gumy guar i mieszamy.
Dodajemy łyżkę oleju i mieszamy.
Dodajemy stopniowo gorącej wody. Czasami wystarczy jedna szklanka, a czasami trzeba dolewać, że w efekcie wychodzą prawie dwie szklanki. Zależy od mąk. Lejemy wodę, mieszamy i patrzymy, jak mąka pije wodę, gdy okazuje się, że jest za sucha, że ciasto się nie łączy, tylko rozpada, znów trzeba dolać wody. Zagniecione ciasto chowamy do miski pod przykryciem i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie bierzemy ciasto, odkrawamy kawałek, pozostałe chowamy do miski i przykrywamy, i na blacie oprószonym mąką ryżową wałkujemy. Następnie wycinamy kółka szklanką. Ścinki ciasta zbieramy i chowamy do miski i przykrywamy, gdyby ciasto za bardzo wyschło byłoby go ciężko rozwałkować.
Z podanych składników wychodzi ok. 35-40 pierogów. Pierożki układamy na przykład na papierze ręcznikowym i koniecznie przykrywamy folią i ściereczką, by nie wysychały. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Podajemy okraszone duszoną cebulką. Smacznego :-)