Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy kto choć raz w życiu własnoręcznie tarł chrzan wie jaki to wyciskacz łez. Aby nie płakać przy tarciu chrzanu wystarczy zastosować poniższe triki.
Smaki Grecji!
Odsłon: 34
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 1098
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 147
Smaki Grecji!
Odsłon: 34
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 1098
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 147
Składniki
Przewiewne miejsce. Jeśli będziemy trzeć chrzan w miejscu przewiewnym charakterystyczny zapach ulotni się. Dlatego dobrze jest czynność tą wykonywać na świeżym powietrzu w lekko wietrzny dzień np. na balkonie. Możemy też robić to przy otwartym oknie ale lepiej jest zrobić przeciąg lub włączyć /i odpowiednio ustawić/ wentylator.
Cyrkulacja powietrza. Jeśli przetwarzamy chrzan w mieszkaniu można włączyć okap kuchenny, który pochłonie zapach. Możemy również trzeć chrzan przy rozpalonym ogniu w kominku - czynny /tzn. przeczyszczony / przewód kominowy pochłonie i odprowadzi nieprzyjemny aromat na zewnątrz.
Zimno Pod wpływem ciepła zapachy stają się bardziej intensywne. Dlatego korzenie chrzanu "przed obróbką" dobrze jest włożyć do chłodnego pomieszczenia, lodówki lub zalać lodowatą wodą. Również nóż i tarkę, które będziemy wykorzystywać dobrze jest schłodzić w lodówce lub zamrażalniku.
Przechowywanie Małe ilości startego chrzanu jak najszybciej przekładamy do słoiczka i zakręcamy - aromat nie będzie rozchodził się po całym mieszkaniu. Dobrym sposobom jest również skrapianie tartego chrzanu sokiem z cytryny - zapach nie będzie taki dokuczliwy a sam chrzan zachowa ładny jasny kolor.
Maszynka do mielenia. Niektórzy zamiast tradycyjnie trzeć chrzan mielą go w maszynce do mięsa - szybkie, łatwe i praktyczne ale sprawdza się przy większych ilościach chrzanu.