Do góry

Dania główne Przepis na:

Biała domowa kiełbasa

Przepis dnia 2016-03-22
Biała domowa kiełbasa

Autor:

Przepisów i artykułów: 852 Ocena: 16332

Dodano:

Odsłon: 13797

Przygotowanie domowym sposobem białej kiełbasy okazało się nie takie trudne, Ale wymaga staranności i dokładnego zastosowania składników. Przepis zaczerpnięty od Wiesi, znanej wszystkim na Smakerze jako goramarcina1. Podaję linka do oryginału (https://smaker.pl/przepis-biala-kielbasa-wlasnej-roboty,106267,goramarcina1.html ). Zrobiłem w połowy składników a i tak wyszło sporo. Uwaga: należy kupić niezbyt chude mięsa, wtedy kiełbasa będzie bardziej zwarta. Ważny jest też czas wyrabiania. Polecam , Ale skoro to przepis Wiesi więc nie muszę chyba nikogo do niego przekonywać.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg świeżego tłustego boczku
  • pół kg karkówki
  • 52 g peklosoli
  • pół główki czosnku
  • łyżeczka płaska mielonego pieprzu
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 350 ml bardzo zimnej wody
  • osłonki (jelita) do napełnienia
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem w dużą kostkę. Dodałem peklosól i wstawiłem do lodówki na 8 godzin.

    Po tym czasie zmieliłem mięso w maszynce do mielenia na dużych oczkach, dodałem przyprawy, bardzo drobno posiekany czosnek, wyrabiałem rękoma ok. pół godziny dodając pomału zimą wodę (można dodać lód).

  2. Jelita wymoczyłem około pół godziny w letniej wodzie, zmieniając wodę dwukrotnie.
    Pojedyncze jelito naciągnąłem na przystawkę do maszynki do mielenia mięsa.

    Delikatnie napełniłem osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas, aby powstały odpowiedniej długości kiełbaski.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bzderen 24 marca 2018 Jeżeli biała kiełbasa to zdecydowanie bez peklosoli.
Odpowiedzi: 1 ▼

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Adelkadd 22 marca 2016 Do białej kiełbasy nie daje się pekel soli tylko zwykłą.Ta kiełbaska ,jak nazwa wskazuje ma być biała a nie czerwona.Do kiełbas wędzonych dajemy pekel sól.Ja dodaje jeszcze gorczycę.Wesołych Świąt. Odpowiedzi: 1 ▼

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 marca 2016 Miałam w tym roku nie robić, ale obejrzawszy Twoje zdjęcia, nabrałam jednak ochoty :)
Dzięki i życzę smacznego :)
Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 18 marca 2016 Mniamusie <3 Przepis od Pani Wiesi też muszę wypróbować :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń