Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny biały sos (dla 4 osób) do dań mięsnych z gotowanego kurczaka (i nie tylko). Polecam. Cezar
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7883
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1126
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13652
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7883
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1126
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13652
Składniki
Na samym początku wrzucić garść rodzynek do miski, żeby nasiąkły wodą (ok.10min). W garnku najlepiej teflonowym rozpuścić masło, ale uważać, by się nie spiekło za mocno. Dolać bulion rozpuszczony w jednej szklance gorącej wody. Dodajemy 3-4 łyżki mąki. Dolewamy 1 szklankę zimnej wody (do 1 i ½ szklanki maks.) – porządnie całość wymieszać, tak, żeby nie było grudek (jeśli się pojawią to rozgnieść ręcznie). Dodajemy namoczone rodzynki, wyciskamy sok z cytryny (ale bez pestek), dodajemy cukier, sól. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Odstawiamy i dodajemy śmietanę w całości, porządnie mieszamy. Sosik najlepiej smakuje z kurczakiem (obojętnie jakim kawałkiem, byle gotowanym). Do tego podajemy (wg mnie) ryż na sypko i całość polewamy sosem. Smacznego. Cezar