Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny biały sos (dla 4 osób) do dań mięsnych z gotowanego kurczaka (i nie tylko). Polecam. Cezar
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14982
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44847
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 719
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14982
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44847
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 719
Składniki
Na samym początku wrzucić garść rodzynek do miski, żeby nasiąkły wodą (ok.10min). W garnku najlepiej teflonowym rozpuścić masło, ale uważać, by się nie spiekło za mocno. Dolać bulion rozpuszczony w jednej szklance gorącej wody. Dodajemy 3-4 łyżki mąki. Dolewamy 1 szklankę zimnej wody (do 1 i ½ szklanki maks.) – porządnie całość wymieszać, tak, żeby nie było grudek (jeśli się pojawią to rozgnieść ręcznie). Dodajemy namoczone rodzynki, wyciskamy sok z cytryny (ale bez pestek), dodajemy cukier, sól. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Odstawiamy i dodajemy śmietanę w całości, porządnie mieszamy. Sosik najlepiej smakuje z kurczakiem (obojętnie jakim kawałkiem, byle gotowanym). Do tego podajemy (wg mnie) ryż na sypko i całość polewamy sosem. Smacznego. Cezar