Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny biały sos (dla 4 osób) do dań mięsnych z gotowanego kurczaka (i nie tylko). Polecam. Cezar
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 132
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1168
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1206
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13302
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 132
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1168
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1206
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13302
Składniki
Na samym początku wrzucić garść rodzynek do miski, żeby nasiąkły wodą (ok.10min). W garnku najlepiej teflonowym rozpuścić masło, ale uważać, by się nie spiekło za mocno. Dolać bulion rozpuszczony w jednej szklance gorącej wody. Dodajemy 3-4 łyżki mąki. Dolewamy 1 szklankę zimnej wody (do 1 i ½ szklanki maks.) – porządnie całość wymieszać, tak, żeby nie było grudek (jeśli się pojawią to rozgnieść ręcznie). Dodajemy namoczone rodzynki, wyciskamy sok z cytryny (ale bez pestek), dodajemy cukier, sól. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Odstawiamy i dodajemy śmietanę w całości, porządnie mieszamy. Sosik najlepiej smakuje z kurczakiem (obojętnie jakim kawałkiem, byle gotowanym). Do tego podajemy (wg mnie) ryż na sypko i całość polewamy sosem. Smacznego. Cezar