Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny biały sos (dla 4 osób) do dań mięsnych z gotowanego kurczaka (i nie tylko). Polecam. Cezar
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 304
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 59
Następna wariacja skrzydełek na pikantnie na weekendowy obiad. Bardzo smaczne...
Odsłon: 50
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 304
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 59
Następna wariacja skrzydełek na pikantnie na weekendowy obiad. Bardzo smaczne...
Odsłon: 50
Składniki
Na samym początku wrzucić garść rodzynek do miski, żeby nasiąkły wodą (ok.10min). W garnku najlepiej teflonowym rozpuścić masło, ale uważać, by się nie spiekło za mocno. Dolać bulion rozpuszczony w jednej szklance gorącej wody. Dodajemy 3-4 łyżki mąki. Dolewamy 1 szklankę zimnej wody (do 1 i ½ szklanki maks.) – porządnie całość wymieszać, tak, żeby nie było grudek (jeśli się pojawią to rozgnieść ręcznie). Dodajemy namoczone rodzynki, wyciskamy sok z cytryny (ale bez pestek), dodajemy cukier, sól. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Odstawiamy i dodajemy śmietanę w całości, porządnie mieszamy. Sosik najlepiej smakuje z kurczakiem (obojętnie jakim kawałkiem, byle gotowanym). Do tego podajemy (wg mnie) ryż na sypko i całość polewamy sosem. Smacznego. Cezar