Do góry

Dania główne Przepis na:

Biały sos do potrawki z kurczaka (z ryżem).

Biały sos do potrawki z kurczaka (z ryżem).

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 302

Dodano:

Odsłon: 12741

Smaczny biały sos (dla 4 osób) do dań mięsnych z gotowanego kurczaka (i nie tylko). Polecam. Cezar

Składniki

  • Bulion (najlepiej firmy KNOOR) w saszetkach
  • ½ kostki masła wiejskiego (dobrego!).
  • Mąka wrocławska 3-4 łyżki od zupy
  • 1 szklanka wody
  • Garść rodzynek (najlepiej o nazwie „Sułtańskie”)
  • Sok z cytryny (małej)
  • 3-4 żółtka z tzw „wiejskich jajek”
  • Śmietana 18% (duża)
  • Cukier (ok. 2-3 łyżek od zupy)
  • Sól (ok. połowy małej łyżeczki od herbaty)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Biały sos do potrawki z kurczaka (z ryżem).

Przygotowanie

  1. Na samym początku wrzucić garść rodzynek do miski, żeby nasiąkły wodą (ok.10min).
    W garnku najlepiej teflonowym rozpuścić masło, ale uważać, by się nie spiekło za mocno. Dolać bulion rozpuszczony w jednej szklance gorącej wody. Dodajemy 3-4 łyżki mąki. Dolewamy 1 szklankę zimnej wody (do 1 i ½ szklanki maks.) – porządnie całość wymieszać, tak, żeby nie było grudek (jeśli się pojawią to rozgnieść ręcznie). Dodajemy namoczone rodzynki, wyciskamy sok z cytryny (ale bez pestek), dodajemy cukier, sól. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Odstawiamy i dodajemy śmietanę w całości, porządnie mieszamy.

    Sosik najlepiej smakuje z kurczakiem (obojętnie jakim kawałkiem, byle gotowanym). Do tego podajemy (wg mnie) ryż na sypko i całość polewamy sosem.
    Smacznego.
    Cezar

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń