Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bieszczadzkie pierogi to produkt tradycyjny pochodzący z województwa podkarpackiego. Istnieje kilka rodzajów tego dania, w tym z jabłkami i cynamonem, słodkim serem czy właśnie te z przepisu poniżej – z ziemniakami i białym serem. Charakteryzują się dodatkiem sporej ilości majeranku, który nadaje przyjemnego, ziołowego smaku. Koniecznie podaj je ze skwarkami ze słoniny i cebulki, choć dodatek kwaśnej śmietany także sprawdzi się tu doskonale!
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38156
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9238
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38156
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 154
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9238
Składniki
Przygotuj farsz. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i ostudź. Zmiel je razem z serem na jednolitą masę.
Cebulę i boczek drobno posiekaj. Podsmaż je na złoty kolor i dodaj do farszu. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Całość dobrze wymieszaj.
Przygotuj ciasto. Mąkę zagnieć z wodą, olejem i solą do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji.
Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek, w razie potrzeby podsypując je mąką. Za pomocą szerokich szklanek wycinaj kółka.
Na każde kółko nakładaj po 1-2 łyżeczki farszu, tak, by nie wydostawał się na zewnątrz. Sklej brzegi i uformuj dekoracyjne falbanki.
Bieszczadzkie pierogi gotuj w osolonej wodzie. Wyławiaj je łyżką cedzakową po 2 minutach od wypłynięcia.
Gotowe pierogi odkładaj na talerz i polej roztopionym masłem, by się nie skleiły. Podawaj je na ciepło, z dodatkiem śmietany lub okrasy.