Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos.

Bigos.

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 2498

Dodano:

Odsłon: 14456

Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach.

Składniki

  • -Kapusta kiszona - 2 kg
  • -Łopatka wieprzowa - 1 kg
  • -Kiełbasa (może być śląska lub toruńska) - 400 g
  • -Ziele angielskie - 4 ziarenka
  • -Liść laurowy - 3 listki
  • -Przyprawa do bigosu
  • -Przecier pomidorowy
  • -Sól, pieprz
  • -Kostka rosołowa
  • -Majeranek - 2 łyżeczki
  • -Olej - 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
    Gotować około 10 minut.
    Następnie wylać z kapusty wodę i nalać nowej.

  2. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie i liść laurowy.
    Gotować około 1 godziny.

  3. Łopatkę umyć, pokroić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
    Dodać do kapusty i gotować.

  4. Kiełbasę pokroić i dodać do gotującej się kapusty.

  5. Dodać przecier pomidorowy i przyprawę do bigosu.
    Gotować około godziny.

  6. Na końcu dodać majeranek i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń