Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba nikomu nie muszę pisać co to jest Bigos. Nasza kochana Narodowa potrawa. Przyrządzana w każdym zakątku Polski na swój sprawdzony sposób. A tak od pokoleń robi się go w mojej rodzinie.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113056
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 430
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 778
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113056
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 430
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 778
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Składniki
Gotowanie Bigosu rozkładam na dwa dni. Dzień pierwszy: Mięso myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron aż się zrumieni. Przekładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości aż mięso zacznie się rozpadać. Mięso wyjmujemy z wywaru studzimy i rozdrabniamy. Ja mam metodę rwanego mięsa. Tak przygotowane mięso szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki. W niewielkiej ilości ciepłego wywaru moczymy grzyby ok. 1 - 1,5 godziny. Kapustę odciskamy, kroimy i przekładamy do garnka. Zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy ze 4 - 5 listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego, gotujemy do miękkości. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy grzyby i mięso. Gotujemy jeszcze ok. 30 min. Studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Dzień drugi: Całość z poprzedniego dnia wstawiamy na gaz i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy wywar z mięsa. Na rozgrzanej patelni obsmażamy kiełbasę i dodajemy do kapusty. Na pozostałym oleju przysmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy do całości. Doprawiamy papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 1 godziny. Najlepiej Smakuje następnego dnia aż smaki się wchłoną. Zawsze robię większą ilość. Po ostygnięciu część bigosu porcjuje i zamrażam. ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!!