Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chyba każdy ma swój wypróbowany przepis na bigos, mnie akurat najbardziej smakuje taki, wbrew pozorom nie jest zbyt kwaśny ani za tłusty
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 18
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 65
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 18
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 65
Składniki
1. kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać, ugotować prawie na miękko, odcedzić, trochę wody możemy pozostawić, 2. wołowinę pokroić w kostkę, obsmażyć na odrobinie smalcu, przełożyć do garnka, podlać wodą dodać sól, pieprz, liść laurowy, dusić na wolnym ogniu, 3. mięso wieprzowe pokroić w kostkę, obsmażyć partiami na rumiano, gdy wołowina zmięknie dodać do niej obsmażoną wieprzowinę, dodać sos sojowy i majeranek, podlać wodą dusić prawie do miękkości, 4. grzyby namoczy, ugotować, wyjąć z wywar (można pokroić, ja dodaję w całości), dodać do kapusty, dodać także wywar z grzybów, 5. mięso z powstałym sosem dodać do kapusty, śliwki pokroić w paseczki, dodać do bigosu, garnek postawić na małym ogniu, dusić ok 1 godz, (trzeba pilnować, żeby się nie przypaliło), 6. boczek pokroić w kostkę, usmażyć na rumiano, zlać tłuszcz, skwarki dodać do bigosu, kiełbasę pokroić w kostkę, usmażyć na rumiano, dodać do kapusty, dodać 2 łyżeczki musztardy, dusić, 7. zrobić zasmażkę z 2 łyżek mąki, dodać do bigosu, dusić jeszcze ok 30 min, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, smacznego