Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos

Bigos

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4484

Dodano:

Odsłon: 3181

chyba każdy ma swój wypróbowany przepis na bigos, mnie akurat najbardziej smakuje taki, wbrew pozorom nie jest zbyt kwaśny ani za tłusty

Składniki

  • kapusta kiszona ok 3,5 kg
  • mięso wieprzowe chude 1 kg
  • mięso wołowe 0,5 kg
  • boczek wędzony chudy 0,5 kg
  • kiełbasa cienka 0,5 kg
  • grzyby suszone garść
  • śliwki suszone kilka szt
  • liście laurowe 3 szt
  • sól, pieprz, majeranek, sos sojowy
  • musztarda
  • mąka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać, ugotować prawie na miękko, odcedzić, trochę wody możemy pozostawić,
    2. wołowinę pokroić w kostkę, obsmażyć na odrobinie smalcu, przełożyć do garnka, podlać wodą dodać sól, pieprz, liść laurowy, dusić na wolnym ogniu,
    3. mięso wieprzowe pokroić w kostkę, obsmażyć partiami na rumiano, gdy wołowina zmięknie dodać do niej obsmażoną wieprzowinę, dodać sos sojowy i majeranek, podlać wodą dusić prawie do miękkości,
    4. grzyby namoczy, ugotować, wyjąć z wywar (można pokroić, ja dodaję w całości), dodać do kapusty, dodać także wywar z grzybów,
    5. mięso z powstałym sosem dodać do kapusty, śliwki pokroić w paseczki, dodać do bigosu, garnek postawić na małym ogniu, dusić ok 1 godz, (trzeba pilnować, żeby się nie przypaliło),
    6. boczek pokroić w kostkę, usmażyć na rumiano, zlać tłuszcz, skwarki dodać do bigosu, kiełbasę pokroić w kostkę, usmażyć na rumiano, dodać do kapusty, dodać 2 łyżeczki musztardy, dusić,
    7. zrobić zasmażkę z 2 łyżek mąki, dodać do bigosu, dusić jeszcze ok 30 min, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem,



    smacznego







Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 października 2017 Bigosik zawsze najlepiej smakuje po tygodniu ;)
W tym przypadku nie może być inaczej :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń