Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk kuchni polskiej. Aromatyczne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które doda energii zaspokoi głód na długi czas. Doskonały na jesienno-zimowe chłody. Z mnóstwem cudownych dodatków. Zobaczcie, jak odtworzyć ten przepis w swojej kuchni.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11783
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11783
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Suszone grzyby przesypujemy do małego garnuszka, zalewamy wodą i moczymy przez około godzinę (możemy je namoczyć również dzień wcześniej i odstawić na całą noc). Następnie grzyby z wodą zagotowujemy. Wodę z gotowania grzybów odlewamy do osobnego naczynia. Grzyby kroimy na cienkie paski.
Kiełbasę i boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni do zrumienienia. Odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i przekładamy na talerz.
Do dużego garnka wlewamy wodę pozostałą z gotowania grzybów oraz bulion. Dodajemy żeberka. Całość doprawiamy: pieprzem w ziarnach, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i ziarnami jałowca. Żeberka z przyprawami gotujemy przez około 30 minut.
Kapustę kiszoną lekko odciskamy z wody, siekamy i przekładamy do garnka, w którym gotujemy żeberka z przyprawami. Całość dusimy przez kolejne 30 minut. Następnie dodajemy suszone śliwki, pokrojone grzyby, podsmażony boczek i kiełbasę. Bigos podlewamy czerwonym winem i dusimy przez koło 2 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Bigos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bigos podsmażamy przed podaniem. Dla lepszego smaku bigos należy podsmażać przez około 30 minut przez dla następujące po sobie dni. Gotowe danie podajemy z kromką chleba lub zimniakami.