Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk kuchni polskiej. Aromatyczne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które doda energii zaspokoi głód na długi czas. Doskonały na jesienno-zimowe chłody. Z mnóstwem cudownych dodatków. Zobaczcie, jak odtworzyć ten przepis w swojej kuchni.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 9
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 9
Składniki
Suszone grzyby przesypujemy do małego garnuszka, zalewamy wodą i moczymy przez około godzinę (możemy je namoczyć również dzień wcześniej i odstawić na całą noc). Następnie grzyby z wodą zagotowujemy. Wodę z gotowania grzybów odlewamy do osobnego naczynia. Grzyby kroimy na cienkie paski.
Kiełbasę i boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni do zrumienienia. Odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i przekładamy na talerz.
Do dużego garnka wlewamy wodę pozostałą z gotowania grzybów oraz bulion. Dodajemy żeberka. Całość doprawiamy: pieprzem w ziarnach, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i ziarnami jałowca. Żeberka z przyprawami gotujemy przez około 30 minut.
Kapustę kiszoną lekko odciskamy z wody, siekamy i przekładamy do garnka, w którym gotujemy żeberka z przyprawami. Całość dusimy przez kolejne 30 minut. Następnie dodajemy suszone śliwki, pokrojone grzyby, podsmażony boczek i kiełbasę. Bigos podlewamy czerwonym winem i dusimy przez koło 2 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Bigos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bigos podsmażamy przed podaniem. Dla lepszego smaku bigos należy podsmażać przez około 30 minut przez dla następujące po sobie dni. Gotowe danie podajemy z kromką chleba lub zimniakami.