Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej kuchni. Idealny na święta i ważne uroczystości, a także jako smaczna kolacja na co dzień.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2384
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4509
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1551
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 458
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2384
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4509
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1551
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 458
Składniki
Kapustę kiszoną lekko odciśnij, ale nie płucz, aby zachować jej intensywny smak. Cebule obierz i posiekaj dość drobno. Suszone śliwki i grzyby namocz w gorącej wodzie, po 15 minutach pokrój na mniejsze kawałki.
W dużym garnku rozgrzej smalec lub olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
Karkówkę pokrój w większą kostkę, boczek nieco drobniej.
Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek, aż wytopi się tłuszcz, a następnie dodaj karkówkę i obsmaż na rumiano. Przełóż mięso do garnka z cebulą. Dodaj kapustę kiszoną do mięsa, namoczone grzyby i śliwki, wymieszaj.
Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, paprykę, kminek, wlej wino i duś pod przykryciem przez 1,5 godziny. W razie potrzeby, podlej bigos myśliwski odrobinę wodą.
Dodaj pomidory z puszki, sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze 45 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.