Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos odświętny to klasyczna propozycja na wigilijnym stole. Musi być mocno grzybowy, wzbogacony aromatem czerwonego wina i czosnku. Świetnie komponuje się ze smażoną rybą. Z powodzeniem możesz przyrządzić większą ilość i zamrozić go nawet na kilka miesięcy.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2388
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3381
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1435
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2165
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2388
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3381
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1435
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2165
Składniki
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i mocz je przez co najmniej 20 minut, a najlepiej przez kilka godzin. Następnie pokrój większe plasterki.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a śliwki pokrój w grubą kostkę. Białą kapustę cienko poszatkuj, a ziele angielskie i kminek rozgnieć w moździerzu z odrobiną soli.
Cebulę podsmaż na oleju w dużym rondlu przez ok. 4 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek; kontynuuj smażenie przez minutę, aż całość zmieni kolor. Wlej czerwone wino i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki, w tym kapustę kiszoną z odrobiną soku oraz grzyby z wodą z moczenia.
Bigos odświętny zagotuj raz w wysokiej temperaturze, a następnie zmniejsz ogień i gotuj wolno przez co najmniej 60 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Bigos możesz podawać po godzinie gotowania, ale czas ten możesz przedłużyć nawet do 2-3 dni, gotując danie przez 1-2 godziny, z przerwami co ok. 12 godzin.
Kapustę podawaj z chlebem lub ziemniakami.