Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos Wigilijny

Bigos Wigilijny

Autor:

Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 10668

Dodano:

Odsłon: 5070

Ze śliwkami i grzybami na winie

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na dnie pięciolitrowego garnka podsmażyłam na rumiano cebulę, potem dodałam grzyby leśne, miałam własne mrożone, ale można je także kupić. Smażyłam je aż płyny wyparowały i grzyby się przyrumieniły.
    Po tym dodałam litr wody i wrzuciłam poszatkowaną kiszoną kapustę oraz słodką, poszatkowaną drobno na mandolinie.

    Dorzuciłam jeszcze kmin/ można kminek, pokrojone z grubsza śliwki. Można użyć powideł, jeśli ktoś nie przepada za kawałkami śliwek. Dodałam także namoczone suszone grzyby. jeszcze ziele i liscie.

    Po około godzinie dodałam wino i koncentrat. Koncentratem można regulować poziom kwasowości.


  2. Oczywiście cały proces można przyspieszyć osobno gotując kiszoną kapustę. Ale nie byłoby zabawy.

    A wiec :), bigos może sobie pyrkać na małym ogniu w sumie z dwie godziny. Drogiego dnia także trochę.
    Pod koniec można przyprawić sola, pieprzem i cukrem, gdy kwaskowość jest zbyt dominująca.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (41)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 20 grudnia 2018 Bigosik ze sliwkami, przepyszny. Bardzo lubie takie zestawienia :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 18 grudnia 2018 Jutro zaczynam gotowac i wlasnie myslalam o takich skladnikach. tez taki lubie, jest pyszny. Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 grudnia 2018 O tak, tak, taki bigosik też będzie :) Właściwie, to już jest gotowy i będzie teraz dochodził do siebie przez parę dni ;)
Pyszne danie, no i na winku :)
Odpowiedzi: 16 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń