Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
 
         
         
        Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 387
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4967
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26467
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 387
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4967
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26467
 
         
         
                Składniki
Na dnie pięciolitrowego garnka podsmażyłam na rumiano cebulę, potem dodałam grzyby leśne, miałam własne mrożone, ale można je także kupić. Smażyłam je aż płyny wyparowały i grzyby się przyrumieniły. Po tym dodałam litr wody i wrzuciłam poszatkowaną kiszoną kapustę oraz słodką, poszatkowaną drobno na mandolinie. Dorzuciłam jeszcze kmin/ można kminek, pokrojone z grubsza śliwki. Można użyć powideł, jeśli ktoś nie przepada za kawałkami śliwek. Dodałam także namoczone suszone grzyby. jeszcze ziele i liscie. Po około godzinie dodałam wino i koncentrat. Koncentratem można regulować poziom kwasowości.
Oczywiście cały proces można przyspieszyć osobno gotując kiszoną kapustę. Ale nie byłoby zabawy. A wiec :), bigos może sobie pyrkać na małym ogniu w sumie z dwie godziny. Drogiego dnia także trochę. Pod koniec można przyprawić sola, pieprzem i cukrem, gdy kwaskowość jest zbyt dominująca. Smacznego :)