Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić bigos na golonce - zobacz wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Pamiętajcie, że wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest najlepszy. Długie gotowanie zapewnia nie tylko lepszy smak bigosu, ale także uzyskuje on piękny i głęboki kolor. Korzystajcie z przepisu na ten bigos i ulepszajcie go! Polecam.
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 123
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 145
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 289
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 123
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 145
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 289
Składniki
Golonkę umyć i oczyścić. Kapustę odcedzić z nadmiaru soku (można ją dodatkowo przepłukać zimną wodą), pokroić. Marchew obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać : 2 cebule posiekać, a 2 pokroić w ćwiartki. Grzyby namoczyć w wodzie. Karkówkę pokroić w duże kawałki. Boczek i słoninę pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry.
Golonkę i karkówkę włożyć do garnka, dodać 2 cebule pokrojone w ćwiartki, namoczone wcześniej grzyby oraz liście laurowe i zalać wodą, w takiej ilości, aby mięso znalazło się ok. 2 cm pod jej powierzchnią. Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godziny - wyjąć mięso, grzyby i cebulę z wywaru. Po ostudzeniu oddzielić mięso z golonki od kości, a karkówkę pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby pokroić w paseczki.
Do wywaru z gotowania mięsa dodać kiszoną kapustę, jagody jałowca, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i marchew - dusić na małym ogniu przez minimum 1 godzinę.
Na patelni wytopić pokrojoną słoninę oraz boczek, dodać posiekaną cebulę - podsmażyć na złoty kolor.
Do kapusty dodać podsmażoną słoninę z boczkiem i cebulą, kiełbasę, grzyby oraz mięso z golonki i karkówki - dusić na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez minimum 1 godzinę. Mniej więcej w połowie tego czasu do bigosu wlać czerwone wino i wrzucić wędzone śliwki. Bigos doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Po uduszeniu kapustę posypujemy około 3 łyżkami bułki tartej i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - bigos zapiekamy przez ok. 20 minut. Smacznego :)