Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 110

Dodano:

Odsłon: 20073

Bigos tradycyjny z młodej kapusty i kapusty kiszonej, oczywiście będzie również dobry z samej słodkiej młodej kaputy.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną podlewamy 2 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem przez ok 1h, do większego garnka wlewamy grzyby i gotujemy 20 min, dodajemy 2 szklanki wody do grzybów i wrzucamy młodą kapustę, warzywa, koncetrat, przyprawy i gotujemy 30 min.

  2. Kiedy kapusta kiszona jest miękka,przekładamy ją do garnka z młodą kapustą, mieszamy, dusimy dalej na małym ogniu.
    Cebulę, boczek, mięso kroimy w kostkę i smażymy wszystko razem na patelni przez ok 10 min, przekładamy do bigosu, mieszamy, przykrywamy i dusimy 30 min, w razie konieczności dodać wodę lub bulion, żeby bigos nie przywierał do garnka, na tej samej patelni rumienimy pokrojoną kiełbasę, dodajemy do bigosu i gotujemy jeszcze 20 minut, przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

    Bigos im więcej razy jest podgrzewany i chłodzony, tym bardziej jest smaczniejszy. Nadmiar można poporcjować i zamrozić lub zawekować w słoikach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń