Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos tradycyjny z młodej kapusty i kapusty kiszonej, oczywiście będzie również dobry z samej słodkiej młodej kaputy.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2285
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4375
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1298
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 276
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2285
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4375
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1298
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 276
Składniki
Kapustę kiszoną podlewamy 2 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem przez ok 1h, do większego garnka wlewamy grzyby i gotujemy 20 min, dodajemy 2 szklanki wody do grzybów i wrzucamy młodą kapustę, warzywa, koncetrat, przyprawy i gotujemy 30 min.
Kiedy kapusta kiszona jest miękka,przekładamy ją do garnka z młodą kapustą, mieszamy, dusimy dalej na małym ogniu. Cebulę, boczek, mięso kroimy w kostkę i smażymy wszystko razem na patelni przez ok 10 min, przekładamy do bigosu, mieszamy, przykrywamy i dusimy 30 min, w razie konieczności dodać wodę lub bulion, żeby bigos nie przywierał do garnka, na tej samej patelni rumienimy pokrojoną kiełbasę, dodajemy do bigosu i gotujemy jeszcze 20 minut, przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami. Bigos im więcej razy jest podgrzewany i chłodzony, tym bardziej jest smaczniejszy. Nadmiar można poporcjować i zamrozić lub zawekować w słoikach.