Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli w twoim domu do tej pory nie gościł bigos z młodej kapusty, warto jak najszybciej nadrobić zaległości. Wystarczy kilka prostych składników, aby wyczarować naprawdę smaczne i sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Gwarantujemy, że młoda kapusta w tym wydaniu będzie smakować lepiej niż kiedykolwiek.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3850
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 992
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 574
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3850
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 992
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 574
Składniki
Zacznij od przygotowania kapusty. Umyj ją pod bieżącą wodą, osusz, a następnie poszatkuj na cienkie plasterki. Odłóż. Z boczku wędzonego odkrój twardą skórkę. Pokrój na plasterki, a następnie w słupki. Kiełbasę obierz ze skóry (jeśli potrzeba), a potem pokrój w plastry. Cebulę obierz, umyj i pokrój w piórka lub drobną kostkę.
Na dużej patelni podsmaż boczek bez dodatkowego tłuszczu. Smaż chwilę, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokrojoną cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Jeśli na patelni jest mało tłuszczu, dodaj trochę masła lub oleju. Do smażącego się boczku z cebulą dodaj kiełbasę. Mieszaj od czasu do czasu. Przełóż składniki do garnka średniej wielkości. Dodaj wodę lub bulion.
Dopraw kapustę liśćmi laurowymi, zielem angielskim, cukrem, papryką słodką i majerankiem. Dodaj też sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy.
Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze koncentratu pomidorowego lub przygotuj zasmażkę z 3 łyżek mąki dodanej do podgrzanego na patelni masła w ilości 1 łyżki. Bigos z młodej kapusty podawaj z posiekanym drobno świeżym koperkiem.