Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli w twoim domu do tej pory nie gościł bigos z młodej kapusty, warto jak najszybciej nadrobić zaległości. Wystarczy kilka prostych składników, aby wyczarować naprawdę smaczne i sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Gwarantujemy, że młoda kapusta w tym wydaniu będzie smakować lepiej niż kiedykolwiek.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326457
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12088
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16863
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5513
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326457
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12088
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16863
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5513
Składniki
Zacznij od przygotowania kapusty. Umyj ją pod bieżącą wodą, osusz, a następnie poszatkuj na cienkie plasterki. Odłóż. Z boczku wędzonego odkrój twardą skórkę. Pokrój na plasterki, a następnie w słupki. Kiełbasę obierz ze skóry (jeśli potrzeba), a potem pokrój w plastry. Cebulę obierz, umyj i pokrój w piórka lub drobną kostkę.
Na dużej patelni podsmaż boczek bez dodatkowego tłuszczu. Smaż chwilę, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokrojoną cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Jeśli na patelni jest mało tłuszczu, dodaj trochę masła lub oleju. Do smażącego się boczku z cebulą dodaj kiełbasę. Mieszaj od czasu do czasu. Przełóż składniki do garnka średniej wielkości. Dodaj wodę lub bulion.
Dopraw kapustę liśćmi laurowymi, zielem angielskim, cukrem, papryką słodką i majerankiem. Dodaj też sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy.
Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze koncentratu pomidorowego lub przygotuj zasmażkę z 3 łyżek mąki dodanej do podgrzanego na patelni masła w ilości 1 łyżki. Bigos z młodej kapusty podawaj z posiekanym drobno świeżym koperkiem.